maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Rekrodhög efterfrågan på arbetskraft i bygg

Efterfrågan på arbetskraft har varit den högsta någonsin i byggbranschen under 2022. Det fjärde kvartalet är det svagaste under 2022 men svenska arbetsgivare i branschen rapporterar ändå en sysselsättningstrend på hela +27 procent, enligt Manpower Groups Arbetsmarknadsbarometer.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Efterfrågan på arbetskraft i byggbranschen har varit rekordhög under 2022, men senaste kvartalet visar på en lägre efterfrågan än tidigare i år, enligt Manpower. Foto: Grafik/Manpower

– Trots orosfaktorer som krig i Ukraina och höga energipriser har arbetsgivare en stark tilltro till förmågan att sysselsätta fler i byggbranschen. Generellt är den svenska arbetsmarknaden stark och det visar sig också i branschprognosen över året, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group Sverige.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på hela +34 procent för fjärde kvartalet. Det är den högsta sysselsättningsprognosen i Europa. Endast Frankrike uppnår samma höga prognos. Främst är det IT-, tech- och kommunikationsbranscherna som förväntar sig att öka sysselsättningen.

– Kampen för att hitta och behålla kompetent arbetskraft är fortsatt hård, vilket försvårar rekryteringen både nationellt och globalt. Det skärper vikten av att satsa på intern kompetensutveckling för att inte halka efter i konkurrensen, säger Mikael Jansson.

Text:

Om sysselsättningstrenden av Manpower

Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det fjärde kvartalet 2022 förväntar sig 13 procent av de svenska arbetsgivarna att minska arbetsstyrkan, 39 procent förväntar sig en oförändrad sysselsättning medan ett flertal (45 procent) förutser en ökad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +32 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +34 procent. Samma beräkning sker i samtliga 40 länder.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer