maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Elda förvärvar stor entreprenör i Norge

Infrastrukturkoncernen Eleda förvärvar Sartor & Drange AS, en marknadsledande anläggningsentreprenör i Bergenregionen. Sartor & Drange erbjuder tjänster inom bland annat väg-, VA- och grundläggningsarbeten på Vestlandet.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Sartor & Drange har cirka 200 medarbetare och omsätter i storleksordning 1,1 miljarder norska. Förvärvet innebär att Eleda nu har tre bolag i Norge, de två första, Gjermundshaug och Anlegg Øst, förvärvades 2023. Foto: Eleda/Pressbild

Sartor & Drange har cirka 200 medarbetare och omsätter i storleksordning 1,1 miljarder norska. Förvärvet innebär att Eleda nu har tre bolag i Norge, de två första, Gjermundshaug och Anlegg Øst, förvärvades 2023. Sartor & Drange bildades genom en fusion mellan Sartor Maskin och Drange Maskin 2021 men har en historik som går tillbaka till 80-talet.

– Sartor & Drange är ett strategiskt viktigt förvärv för Eleda. Vi har nu tre plattformsbolag på den norska marknaden och det är ett bevis på att vi kan och vill fortsätta expandera i Norge med målsättningen att befästa vår position som en ledande aktör inom anläggning i Norden. Jag är extra glad för att Sartor & Drange både kompletterar våra befintliga bolag och passar så bra in i vår kultur. Det är ett typiskt Eleda-bolag med drivna entreprenörer, hög lönsamhet, fin tillväxt och en engagerad organisation med djup lokal förankring. Jag ser fram emot att se vad vi tillsammans kan åstadkomma på den norska, och svenska, marknaden för att fortsätta att bygga bärkraftig infrastruktur, säger Johan Halvardsson koncern-vd på Eleda.

– Eleda-modellen fungerar i Norge och med förvärvet av Sartor & Drange befäster vi vår position som en stark och expansiv aktör i Norge. Vestland fylke är en tillväxtregion och Bergen är Norges andra största stad. Här är Sartor & Drange en ledande och starkt positionerad entreprenör med lönsam tillväxt under många år. Deras tjänsteutbud kompletterar de andra norska bolagen på ett väldigt bra sätt vilket möjliggör stora synergier bolagen emellan, säger Ole Gjermundshaug, vd på Eleda Norge.

– Vi ser att Eleda är helt rätt som långsiktig ägare. Vi är likasinnade och förenas av vår entreprenörsanda, sunda värderingar och ett driv att utveckla verksamheten och bidra till samhällsutvecklingen. Vi har långa och goda relationer med både offentliga och privata kunder i regionen och vi är på en marknad där det kommer att ske många investeringar inom infrastruktur och anläggning de kommande åren. I bolaget har vi motiverade medarbetare och en solid plattform för ytterligare tillväxt. Tillsammans med övriga bolag inom Eleda så ser jag att vi kommer att bli ännu starkare och kunna växa både lokalt och nationellt, säger Arild Bøthun, vd Sartor & Drange.

Text: Micael Appelgren

Eleda

Eleda har över 3 100 medarbetare, en omsättning på över 16 miljarder kronor och huvudkontor i Stockholm. Eleda ägs av Bain Capital, Altor och en bred grupp nyckelpersoner i koncernen.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer