maskinentreprenoren logo

Teknik

Elektrisk Bobcat lanseras

Doosan Bobcat har lanserad sin elektriska slirstyrda kompaktlastare, Bobcat T7X. Enligt uppgift helt med möjlighet till samma tillbehör och verktyg som tidigare maskiner. Men hydrauliken är bytt mot elektriska motorer.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Bobcat T7X - helt elektrisk sak detta. Foto: Bobcat

Bobcat T7X har redan prisats för sin innovativa teknik (CES Innovation Awards) vid den världsberömda teknikmässan CES som arrangeras av Consumer Technology Association. T7X är framtagen för den nordamerikanska marknaden, men intresset för maskinen har växt och nu ska den lanseras på alla marknader där efterfrågan finns.

Maskinen drivs av batterier (62 kW lithium-ion) och nu när det står klar visar det sig att den är starkare än någon av sina äldre dieselsyskon. Att maskinen kommer att intressera rivningsfirmor och så kallade rentalbolag är ingen dålig gissning. Det är heller ingen dålig gissning att den kommer att dyka upp på otaliga mässor de kommande åren.

Intressant med Bobcat är att man valt att helt fimpa den traditionella hydrauliken och istället använder elektriska cylindrar och motorer för att få ut samma, eller bättre effekt än tidigare. Bättre är troligare då elmotorerna slår till med samma kraft oavsett hastighet eller andra energistörande arbetsmoment.

Som vanligt bjuder elmaskiner på längre ljud och noll utsläpp (och noll dieselkostnader följaktligen). I dessa maskiner slipper man också som bekant en hel del service och underhållskostnader då det helt enkelt rullar och lyfter med färre delar som kan slita och behöver bytas ut. Som vanligt är tillverkarna lite vaga när det kommer till hur länge maskinerna rullar på en laddning. Bobcat hävdar att en laddning håller en "normal" arbetsdag, beroende på, som det heter. Men den går att snabbladda också, och då för en extra period på fyra timmar.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer