maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Ellevios klimatmål: Eldrivna fordon och arbetsmaskiner senast 2030

Ellevio har antagit ett nytt klimatmål som ett led i ett minska klimatpåverkan från sin verksamhet. Det innebär bland annat att de större arbetsmaskiner som används för bland annat service och underhåll ska vara fossilfria senast 2030.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Elnätsbolaget har antagit ett nytt klimatmål om att alla fordon och arbetsmaskiner som används i verksamheten ska vara fossilfria senast 2030. Foto: Ellevio

– Tillsammans med våra entreprenörer vill vi minska utsläppen från de maskiner och fordon som används i vår verksamhet. Målet är också en viktig signal kring vart vi vill och vart vi är på väg, säger hållbarhetschef Karolina Viksten.

Redan i december 2021 fattade Ellevio, som är ett av Sveriges största elnätsföretag, beslut om alla egna nya arbetsfordon ska ha eldrift, med undantag av vissa beredskapsbilar. Nu utökas klimatarbetet och Ellevio kommer bland att skärpa kraven i upphandlingar. Ellevio premierar redan idag entreprenörer med ett ambitiöst klimatarbete genom så kallade mervärden i upphandlingar, och detta arbete kommer att utvecklas.

Ellevio kommer också att kräva att entreprenörerna från och med nu vilka fordon som används samt vilken mängd bränsle som förbrukas.

Eldrift är målet, men om laddinfrastruktur, beredskapsaspekter eller tekniska utmaningar hindrar eldrift, så kan HVO – förnybar diesel som tillverkas av vegetabiliska och animaliska fetter – eller andra fossilfria bränslen användas i undantagsfall, uppger Ellevio.

– Vi hoppas nu få i gång ännu mer dialog och fler idéer om hur vi tillsammans med våra samarbetspartners kan minska vår klimatpåverkan. Ju fler vi är som strävar efter denna utveckling, desto snabbare kommer den tekniska utvecklingen också att gå, säger Karolina Viksten.

Det nya målet om eldrivna fordon och arbetsmaskiner ska vara uppfyllt senast 2030 och gäller bland annat:

  • mindre arbetsfordon, som exempelvis servicebilar
  • tjänstebilar som används av våra entreprenörer
  • fordon som transporterar material eller utrustning till oss och till våra entreprenörer
  • större arbetsmaskiner, som hjullastare, kranar och skogsmaskiner

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer