maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Elmaskiner tar hand om skidänläggning

Swecon är en del av ett samarbete där nollutsläppsmaskiner och laddningslösningar från Volvokoncernen bidrar till att ta fram en färdplan för fossilfria skidanläggningar.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Projektet på skidanläggningen är utformat för att visa på möjligheten till fossilfria skidorter och visa på behovet av helhetslösningar som samverkar för optimal effekt. Foto: Swecon/Pressbild

Allt fler ovanliga samarbeten ser dagens ljus när elmaskinerna ska lotsas in på marknaden. Inte sällan är både tillverkare, leverantör och beställare inblandade och delar risker. På ett antal ställen i Sverige är även maskinentreprenörer delaktiga i dessa "lanseringsprojekt".

Men det är naturligt. Kapitalkostnaderna är väsentligt högre för elmaskiner än för diesel. Andrahandsvärdet på maskinerna är fortfarande okänt. Samarbeten som Volvo, Swecon och nu gör med en skidanläggning i Stockholm är för att samtliga ska lära och utvärdera och i förläningen intressera fler kunder.

Projektet på skidanläggningen är utformat för att visa på möjligheten till fossilfria skidorter och visa på behovet av helhetslösningar som samverkar för optimal effekt.

Den eldrivna hjullastaren och kraftaggregatet arbetar tillsammans med annan elektrisk utrustning, inklusive en elektrisk snöskoter och pistmaskin i Hammarbybacken i centrala Stockholm, en skidanläggning som drivs av SkiStar. De elektriska lösningarna kommer att testas under resten av skidsäsongen för att förstå hur de fungerar och för att ge ovärderliga insikter för deras användning på andra skidanläggningar.

Niklas Wahlberg, VP Partnership and System Solutions på Volvokoncernen, förklarar:

- Vi tror att samarbete är vägen framåt för att leverera den omställning som krävs för att övergå till fossilfria bränslen. Och vi måste göra detta i snabb takt och i stor skala.

Strömförsörjningen till de elektriska lösningarna i Hammarbybacken kommer från ett mobilt batterienergilagringssystem (BESS) PU500 med integrerad laddare från Volvo Energy. Kraftaggregatet ger cirka 330–400 kWh kapacitet till platser på utmanande platser.

Volvo Energy är ett affärsområde inom Volvokoncernen som arbetar för att påskynda koncernens elektrifierings- och hållbarhetsresa genom laddningslösningar, energilagring, batterioptimering och hantering av batteriernas livscykel.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer