maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Elmaskiner testas på återvinningsindustri

I november inleddes ett samarbete mellan Volvo CE och Eskilstuna Energi och Miljö (EEM). Syftet med samarbetet är att testa hur maskinerna fungerar på EEMs återvinningscentraler ReTuna och Lilla Nyby.

placeholder
Micae Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – Hjullastaren har funkat väldigt bra tycker jag. Den är bekväm, och så går den väldigt tyst också. När man stannar och pratar med besökare blir den knäpptyst med en gång, det är bra, tycker Matti Koskela. Foto: EEM

Den 21 november rullar Volvo CEs maskiner in på Re Tuna återvinningscentral. Genom samarbetet vill parterna hitta lokala lösningar för att minska mängden CO2 i kommunen - enligt Eskilstuna kommuns Klimatprogram Eskilstuna.

Maskinen som testas är Volvo L25 Electric, en helelektrisk hjullastare. Under en tvåveckorsperiod får renhållningsarbetarna på återvinningscentralerna byta sina maskiner mot elektriska. En av renhållningsarbetarna som deltagit på Lilla Nyby är Matti Koskela.

– Hjullastaren har funkat väldigt bra tycker jag. Den är bekväm, och så går den väldigt tyst också. När man stannar och pratar med besökare blir den knäpptyst med en gång, det är bra, tycker Matti Koskela.

Det hela började i maj när Volvo CE kontaktade Sofia Bystedt, centrumledare på Re Tuna Återbruksgalleria, angående möjligheten för ett försök till samarbete på Re Tuna och Lilla Nyby.

– Hållbarhet är själva hjärtat i vår verksamhet här på Re Tuna. Vårt samarbete med Volvo CE har gett oss en fantastisk möjlighet att testa en helt utsläppsfri maskin i vår verksamhet och utvärdera den, säger Sofia Bystedt.

Inblandade ser också att samarbetet stärker parternas varumärke när det gäller att jobba seriöst och aktivt med klimatförbättrande teknik.

– Både Volvo CE och EEM har en stark miljövinkel. Därför ville vi gärna göra ett lokalt samarbete. Vi i Volvokoncernen ser partnerskap som nyckeln till framgång. Ska vi uppnå klimatmålen måste vi jobba tillsammans, säger Gustav Boberg.

Den här typen av partnerskap pågår på flera ställen i Sverige just nu. Bland annat mellan Skanska och Volvo CE som nu ska sätta en större eldriven bandgrävare i arbete i Stockholm.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer