maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Elvägssatsning på Gotland förlängs

Smartroad Gotland, världens första trådlösa elväg för laddning av tung lastbil och buss, förlängs. Det omfattar dels kommersiell drift av den elektriska flygbussen under sommaren 2022, dels uppgradering av laddinfrastrukturen för att visa högre prestanda.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Elvägssatsningen Smartroad Gotland förlängs och utvärderas. Foto: SMartroad Gotland

Bygg- och installationsmetoder samt vägkonstruktion kommer att utvärderas. VTI, Statens Väg- och transportforskningsinstitut, kommer att utföra uthållighets- och stresstester för att utreda laddinfrastrukturens eventuella påverkan på vägkroppen. 

– Projektgruppen är glada att ha fått möjligheten att förlänga projektet och även uppgradera vägens prestanda, säger Håkan Sundelin, projektledare Smartroad Gotland, Electreon. Det ger Electreon möjligheten att verifiera tekniken för kommande storskaliga piloter, både i Sverige och i andra delar av världen.

– Vi ser mycket positivt på möjligheten att testa högre prestanda för trådlös laddning, samt påverkan på vägkonstruktionen. Nu när coronarestriktionerna har lättat ser vi också fram emot att sprida kunskapen från projektet på ett bredare sätts, säger Jan Pettersson, programledare för Elektrifiering, Trafikverket.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer