maskinentreprenoren logo

Landet runt

70-årig värmlänning siktar framåt


placeholder
Ann-Louise Larsson
article
article Emtbjörks är ett familjeföretag i andra generationen som drivs av syskonen Haglund. Nyligen firades företaget 70-års jubileum med ett välbesökt öppet hus. Foto: Emtbjörks

Sören Haglund driver företaget tillsammans med sina tre syskon. Två jobbar aktivt i bolaget, en är med som delägare. 

– Företaget startades av vår far 1952 och började med tillverkning av betonghålsten men ganska snart tillkom en entreprenaddel och den har dominerat sedan 70-talet. I slutet av 1970-talet lades betongdelen ner, berättar Sören Haglund. 

Emtbjörks har fått sitt namn efter den lilla byn Emtbjörk där allting startade. Numera har företaget flyttat till Hagfors och är verksamma över hela Värmland. 

– Vi tar inga egna entreprenader men jobbar åt de stora bolagen både på väg och järnväg. Rivning har också varit en nisch för oss. På 80-talet jobbade vi mycket med rivning av hyreshus. 

Sören har varit aktiv i bolaget i 39 år och suttit som vd i 30 år. Nu börjar även tredje generationen komma in i företaget och framtiden ser ljus ut. 

– Storleksmässigt ska vi inte växa så mycket mer. Det handlar mer om att utveckla det vi har. Att ligga i framkant är viktigt, vi tittar bland annat på att investera i elektriska små grävmaskiner, säger Sören. 

Hans största utmaning just nu ligger i att hitta folk för att täcka upp för pensionsavgångar. När företaget sökte rörläggare i våras kom inte en enda ansökan in. 

– Vi fick lösa det med att ta in en pensionerad medarbetare. Men det är ett stort problem, både på anläggarsidan och maskinförare. 

70-årsjubileet i slutet av augusti lockade runt 400 besökare. 

– Vi är jättenöjda med dagen och att så många kom. Det ger oss kraft att fortsätta vår resa framåt i förhoppningsvis många år till, säger Sören.

Text:

Emtbjörks

Emtbjörks startade 1995 i byn Emtbjörk norr om Hagfors i Värmland. Sedan snart 30 år är företaget baserat i Hagfors. Emtbjörks drivs av Sören, Anneli, Ann-Catrin och Carl-Fredrik Haglund, alla barn till företagets grundare Carl Haglund. 

Emtbjörks omsätter runt 60–70 miljoner och har 47 anställda. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer