maskinentreprenoren logo

Branschnytt

En av fem väljer hållbarhet framför pris

Byggbranschen är enig om hållbarhetens betydelse men samtidigt är det få som väljer hållbarhet framför pris, enligt en undersökning från Ramirent.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Hållbarhet är viktigt tycker byggbranschens aktörer, men fortfarande är det priset som styr enligt en ny rapport från Ramirent. Foto: Ramirent

Ramirent-rapporten visar att arbetet i branschen för att minska utsläppen går framåt. 8 av 10 tillfrågade i rapporten att de använder miljöanpassade produkter, helt eller delvis. Även i fråga om avfallshantering går det att peka på hållbarhetsframsteg. Av de som fått frågan anser hela 85 procent att de har en bra avfallshantering.

– Inom miljöområdet finns det fortfarande en hel del att jobba med för branschen. Här måste vi sikta in oss på en omställningsresa med minskad konsumtion, och kunderna kan driva på det arbetet genom att ställa krav på miljöanpassade lösningar hos sina leverantörer, säger Karin Ekberg, hållbarhetsspecialist på Ramirent.

– Liksom resten av samhället är branschen duktig på att sortera och hantera avfall. Här ligger också lagkrav i grunden. Men vi har inte kommit lika långt med att använda återbruk eller gå ifrån diesel- och bensindrivna fordon, säger hon.

6 av 10 instämmer helt eller delvis i att de använder återbruk - ett område som i likhet med beroendet av fossildrivna fordon, kräver fortsatta framsteg, enligt Karin Ekberg. I rapporten har 500 företrädare för byggbranschen tillfrågats om sitt hållbarhetsarbete.

Här finns förbättringsmöjligheterna enligt Ramirent-rapporten:

  • Utnyttja materialet bättre för att minska spill 36 %
  • Oftare välja hållbara alternativ framför billigaste 28 %
  • Använda fler miljöanpassade produkter 26 %
  • Förbättra avfallshanteringen på egna arbetsplatsen 25 %
  • Använda mer återbruk 24 %
  • Förbättra avfallshanteringen i byggprojekt vi är involverade i 24 %
  • Förbättra arbetsmiljön 23 %
  • Välja bort fler diesel och bensinmaskiner 18 %

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer