maskinentreprenoren logo

En av tre eldrivna mobilkranar i världen till Lambertssons

Lambertssons Kran har utökat flottan med en tämligen unik maskin – en batteridriven larvgående mobilkran som bara finns i tre exemplar i hela världen. Just nu används den vid ett prefabmontage i Lund.

Foto: Lambertsson

Lästid

0 min
Jan Heed, vd på Lambertssons Kran AB, först i Sverige med eldriven larvgående mobilkran.
Dela

Den eldrivna kranen, Liebherr LR 1250 Unplugged, fungerar på samma sätt som en dieseldriven förutom att den har ett batteripaket med laddare och drivs helt och hållet med ström. Med en kabel på 32 ampere går det att köra obehindrat hela arbetsdagen medan själva batteriet räcker i fyra timmar.

Kranen kommer att användas över hela landet och används just nu av Smidmek vid ett prefabmontage för Peab i Lund. 

Lambertssons har tre motsvarande dieseldrivna mobilkranar och kan därför snabbt jämföra bränslebesparingarna.  

– På ett år slukar de cirka 14 000 liter bränsle var för sig, så genom att gå över till eldrift gör vi stora miljöbesparingar. Både våra kunder och vi själva vill få ner utsläppen och målet är att Lambertsson ska bli så fossilfritt som möjligt. Med den nya kranen minskar vi dessutom buller och avgasutsläpp på arbetsplatserna. Den blir ett fantastiskt tillskott till vår maskinpark och ett stort steg mot våra och våra kunders högt uppsatta miljö- och hållbarhetsmål, säger Jan Heed, vd på Lambertsson Kran AB.

– Det finns bara tre exemplar och att en av dem nu ägs av Lambertsson gör mig både glad och stolt. Det här är framtiden, vi måste bort från maskiner som drivs av fossila bränslen, tillägger Jan Heed.

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer

Genom att använda vår hemsida godkänner du vår cookie policy