maskinentreprenoren logo

Krönika

En entreprenörs dröm

Nu för tiden är jag...

Lästid:  0 min

article

Nu för tiden är jag kanske mer känd för min kamp för en sund byggbransch än som företagare och entreprenör. Men entreprenör är jag – och båda sakerna går att förena. Jag ska inte i denna krönika göra reklam för min näringsverksamhet. Men ni läsare är entreprenörer – jag tror ni kommer att gilla och förstå tankarna som leder till att problem löses och intäkter kommer in, samtidigt som alla tjänar pengar. Nya bolaget heter Ansvar. Syftet är att ta stoppa skurkarna och hjälpa beställarna och skydda sina pengar.

Svår uppgift? Nej, faktiskt inte. Bakgrunden är denna:I många år har jag tröskat igenom föreläsningar, seminarium, workshops, webinarium, läst rapporter, haft många enskilda samtal. Alla är vi alltid nu för tiden rörande eniga om att byggbranschen har problem med arbetslivskriminalitet och att något måste göras.Men det är något som inte stämmer med steg två. Det ser ut som om inget görs. Och om det görs, så märks det inte ute på marknaden. En entreprenör som jag som älskar byggbranschen börjar då tänka. Och få idéer.Jag hävdar att vi i byggbranschen vet exakt vad vi borde göra, hur vi ska agera, vad vi ska skriva i avtal, och hur.

Vi vet vad vi ska granska, hur vi ska granska, och vad vi ska följa upp. Det finns kompetens i de flesta (kanske alla) byggföretag i dessa frågor, tror jag. Och juridiken är glasklar vart ansvaret ligger. Ansvar ska använda sig av den kunskap som redan finns – och lösa problemet.Över 91 miljarder betalas årligen ut i svarta löner enligt Skatteverket. Svenskt näringsliv rapporterar att brottslighet kostar företagen 100 miljarder om året. Gissar att vi är överens om att det inte är bra?

Som entreprenör menar jag att det går att tjäna pengar på att göra rätt. Inte bara jag, alla kan tjäna pengar på att göra rätt. Beställare runt om i landet (statliga och privata) gillar inte alls att deras pengar försvinner ut i den kriminella världen. Skatte­betalarna gillar det inte heller. Och skatte­betalare är vi ju allihop. Alla ska tjäna på Ansvar.

Bra affärsidé – eller hur? Det finns inga tolkningar i lagen som gör att ansvaret kan undvikas. Det är med den grundbulten bolaget Ansvar ska jobba. Vi har redan provtryckt metoder och utvecklat processer under ett par år och kan nu med dessa verktyg hjälpa beställare att slippa betala för kriminalitet. Vi är igång, efterlängtade och har på kort tid blivit mycket efterfrågade. Själv tycker jag att det är en entreprenörs dröm att tillsammans med kunden lösa ett problem som tycks vara svårt och sedan tjänar vi alla pengar. Alla i hela landet. Inte bara jag och Ansvar. Jag återkommer med resultatet i kommande krönikor.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer