I augusti 2021 höll det på att ta slut. På riktigt. Magnus Persson drabbades överraskande av ett hjärtstopp under rallycrosstävlingen i Höljes. Mitt i livet med massor kvar att göra. Men rätt människor med rätt kompetens fanns på plats, och dessa räddade Magnus Perssons liv. Det var många på bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) som skakades rejält när detta blev känt. För Magnus Persson har under de åtta år han varit ME:s ordförande inte bara varit motor, utan även stadigt styrt åt det håll han och styrelsen önskat ta ME. För 2015 när Magnus för första gången tog ordförandeklubban i handen var det mycket som stod på spel. Branschen började då sin omstrukturering på riktigt, och utmaningarna var många.
– För mig har det varit både stimulerande och roligt. När jag fick frågan från valberedningen så tvekade jag faktiskt aldrig. Jag såg möjligheter och visste i hög grad vilka frågor som jag tryckte var viktiga för ME att driva. Nu i backspegeln ser jag att vi har klarat att få igenom flera viktiga saker som då stod högt på agendan. Det jag också kan se, i mina ögon, att det har gått ganska trögt ibland. Det är något helt annat att leda styrelsen i en medlemsorganisation än att leda det egna företaget. I en medlemsorganisation behöver man på ett helt annat sätt få med sig alla, lyssna… och fram till beslut kan det ta lite tid, säger Magnus Persson.
Han är otålig. Det var känt redan 2015. Magnus Persson är en produktionsmänniska som gillar att det går framåt och att resultaten blir synliga. Han har trots allt skolats in som arbetsledare i många svåra och viktiga infrastrukturprojekt inom Skanska som ung.
– Efter det att jag var klar med min gymnasieutbildning, fyraårig teknisk, med inriktning mot anläggnings- och vägbyggnad, så blev det en rad olika jobb inom Skanska; jag låg väl ute på olika projekt från Norrköping till Umeå, tills vi startade eget 2001. Började som mättekniker 1989. Sedan dess har jag framförallt varit en produktionsmänniska. Själv tyckte att fler borde gå den vägen. Man förstår annars inte riktigt hur det fungerar i verkligheten…
… Det där var en blinkning till dagens civilingenjörer som Magnus Persson stöter på i sin dagliga verksamhet.
– Många vill fram för fort i sina karriärer idag… säger han, och fortsätter… Men vi stryker detta avsnitt. Låt oss bara konstatera att Magnus Persson är en produktionsmänniska som gillar branschens samtliga delar från ax till limpa. Att något blir gjort. Mindre prat, mer göra.
Det var lite av ett genidrag av ME:s valberedning att fråga Magnus 2015 om han var intresserad. Han har sedan dess varit mitt i branschen och i hög grad själv delaktig i den stora och omfattande strukturförvandling som har skett. Företagen, och inte minst ME:s medlemmar blir större. Inte sällan mycket större. Förvärven har ökat lavinartat.
– Det där började för ungefär tio år sedan. Investerare såg vår bransch som stabil. Vi på VSM (Värmdö Schaktmaskiner som senare skulle bli VSM Entreprenad) växte fort då. Nu ser vi faktiskt att det eskalerar hela tiden. När vi fick frågan av Bellman Group 2018 hade VSM gått från en omsättning på 30 miljoner kronor till 600 miljoner kronor. Även om vi var så pass stora då så såg vi fördelar med att förvärvas och gå in i den här nya enheten och jobba därifrån, berättar Magnus.
Bellman Group, där Magnus Persson nu är vd, har liknande affärsstrategi som många andra aktörer som nu satsar på att förvärva stabila och duktiga företag i branschen. Det företag som förvärvas återinvesterar en del av köpeskillingen i den nya enheten, vd ska helst arbeta kvar i det förvärvade bolaget som sedan drar nytta av de synergieffekter som uppstår när man får ökat administrativt stöd och tillgång till central kompetens.
– Det här är viktiga saker för ME att bevaka i framtiden. För de här enheterna samlar kompetens som är minst lika bra som de kompetenser som ME kan skapa. Bolagen har här experter på arbetsrätt, hållbarhet, kommunikation och annat. ME måste se till att förbundet har den specialkompetens som både mindre och större enheter efterfrågar för att fortsatt vara relevant. Det är en utmaning, och ME behöver vara medveten om detta.
– Jag tycker ju självklart att ME är en bra och viktig organisation för branschen, och så länge jag är vd för Bellman Group kommer vi ju att vara aktiva och engagerade i ME. Men det är klart; om det kommer in en annan vd efter mig... Det är ME som måste vara intressant och bra för företaget.
När tidningen Maskinentreprenören tittar tillbaka i arkivet från 2015 och läser den intervju som vi gjorde med Magnus Persson som då skulle tillträda som ny ordförande för ME, så står det tydligt och klart: Framtiden är här nu, menar Persson. Han talar redan då om att branschen kommer att förändras i sina strukturer, han talar om elmaskiner och han ser mer teknik och autonoma lösningar som kommer in.
Såhär inleds den intervjun 2015:
– Jag vill just nu helst prata om framtid. Förändringarna har pågått ett tag. Men det är inte bara det att företagen blir större. Nu ser vi ett större tekniksprång än tidigare. Och det gör att vi måste ställa nya krav på företagens personal…
Så lät det då. Och i den meningen såg vi också sedan det som engagerade Magnus Persson som mest under sina år som ordförande. Det var rekrytering, utbildning, rekrytering igen och igen… Eller som han säger själv:
– För mig var tre saker i topp: 1. ME-Skolan. 2. ME-Skolan. 3. ME-skolan…
– ME-Skolan har vuxit mycket de här åren som jag har varit ordförande, och jag tycker att det är en viktig del i rekryteringen och en konkret sak som ME kan bidra med för att hjälpa branschen och företagen. Jag har ganska ofta också besökt ME-skolan under åren. Jag trivs att vara där och prata med ungdomarna och höra deras drömmar och tankar om sin framtid. Vi kommer att behöva dem. De nya som kommer nu är mycket viktiga för branschen. Förstår den nya tekniken.
Att vara ordförande i ME har också förändrats under de här åtta åren. Allt fler verksamheter har krävt någon form av engagemang. Det finns en rad olika ME-bolag. Bland annat tidningen Maskin-entreprenören. ME-Inköp. ME-Skolan. Fastighetsbolag. Med mera. Det tar tid.
– Jag hade mycket att göra även 2015, men det handlar alltid om att prioritera. Teoretiskt sett hade jag nog klarat att vara ordförande i ME ett tag till, men min styrelse på Bellman Group tycker nu att det är dags att lägga hundra procent på det jobbet, och det är nog rätt. Tittar jag i min almanacka hur det ser ut så är det faktiskt fem till sex olika ME-aktiviteter i veckan, mer eller mindre krävande, som ska hanteras.
Magnus Persson tycker också att det finns en annan poäng med att han väljer att sluta nu.
– Man ska inte sitta för länge. Det är något jag också tycker att ME ska tänka på i framtiden. Det gäller inte bara posten som ordförande, utan alla i styrelsen. Några år, kanske. Man kan med fördel byta ut styrelsemedlemmar lite oftare om man vill. Det skulle också kunna göra att förbundet får in fler yngre oftare. Att sitta två år kan vara bra för vissa. Det klarar även en ung företagare… Räcker kanske då med ett par seniora som står för kontinuiteten, och resten kan rotera lite oftare.
– Sitter man för länge kan det också vara så att personen tappar fart, engagemang och intresse. Att sitta kvar och avgå först när man inte orkar längre… Jag vet inte…tror inte det är bra för en styrelse i längden. Men det här är ju främst en uppgift för ME:s valberedning. Det är deras viktiga arbete.
Magnus Persson må nu leda ett av landet största företag i branschen. Men det är troligt att han även i fortsättningen kommer att engagera sig i viktiga frågor via eller genom ME. Det är ett inspirerande driv långt inne i Magnus kropp. Har den där energin och drivet som många framgångsrika företagsledare har. Uppe tidigt med tuppen, aktiv hela dagen yrkesmässigt, hinner träna och även ta del av verksamheter kvällstid. Familjen har alltid stått högt upp på listan för vad som är viktigt. Och i maj i år är det dags att bli morfar till och med.
– Det ser jag fram emot. Vet inte om det blir en kille eller tjej ännu. Men jag kommer lära barnbarnet allt jag kan, och som man säger: det lär nog gå ganska fort… (litet skratt här).
Tidningen har talat med ett antal aktörer runt Magnus Persson. Han har varit bra och skapat trygghet. Det är en viktig tid i branschens utveckling just nu. Att den ordförande som kanske bäst känner sin samtid i denna bransch - och är själv en del av den - behöver lämna, skapar kanske ett tomrum för vissa. Men denna Persson kommer inte att försvinna.
– Jag kommer att fortsätta engagera mig. Och som jag säger – ingen ska sitta för länge.