maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Rekord i omsättning och lönsamhet för tiltrotatortillverkaren

Engcon presenterar rekord i både omsättning och lönsamhet i sin senaste delårsrapporten. Trots sjunkande orderingång slår inte Engcon av på investeringstakten utan fortsätter investera enligt plan på tillväxtmarknadena och för ökad produktionskapacitet fabriken i Polen.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Engcon uppvisar både omsättnings- och resultatrekord under årets första kvartal. Foto: Engcon

– Trots hög osäkerhet i omvärlden med bedömt lägre volymer kommande kvartal sänker vi inte takten i vårt arbete. Vår affärsmodell med kapitaleffektiv produktion, hög innovationsgrad och nära kontakt med våra slutkunder ger oss möjlighet att anpassa vår verksamhet. Vi investerar enligt plan på våra tillväxtmarknader och för ökad produktionskapacitet vid vår fabrik i Polen. Det är viktigare än någonsin att bearbeta marknaden med deltagande på mässor, demodagar samt interaktion med slutkunder för att möta den framtida efterfrågan, kommenterar Engcons vd Krister Blomgren.

Delårsrapporten för första kvartalet i år visar en nettoomsättningsökning på 55 procent, organisk nettoomsättningstillväxt 48 procent. Rörelseresultatet ökade med 118 procent till 198 miljoner kronor med en rörelsemarginal på 28,7 procent. Orderingången minskade med 30 procent, till 408 miljoner kronor.

– Vi gick in i 2023 med en stark orderbok som kombinerat med hög produktionskapacitet och förbättrade leveranskedjor resulterade i en rekordomsättning. Vi ser fullt genomslag av prisökningar genomförda under 2022 och i kombination med stabiliserade materialkostnader genereras en stark bruttomarginal, kommenterar Krister Blomgren.

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer