maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Entreprenad för ny elledning drar igång

Nu startar arbetet med att byta ut den gamla elledningen av de nio milen mellan stationerna Breared i Halland och Söderåsen i Bjuv. Fört ut är vägbyggarna till området.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Projektet som nu drar igång är en del i den omfattande förnyelsen av transmissionsnätet längs västkusten. Sammanlagt ska cirka 40 mil transmissionsnätsledningar förnyas till 2032, från Skogssäter utanför Trollhättan ner till Sege utanför Malmö. Foto: Tomas Ärlemo/Pressbild

– Det känns bra att vi är igång. Vi har förberett genom att till exempel markera ut alla objekt vi måste ta hänsyn till och idag börjar man bygga vägar för att vi ska komma fram till stolpplatserna, säger Roger Sivert projektledare på Svenska kraftnät.

De närmaste tio åren ska Svenska Kraftnät byta ut 1500 kilometer nya ledningar, och 2500 kilometer ska moderniseras - ett 30 tal stationer byggas.

Projektet som nu drar igång är en del i den omfattande förnyelsen av transmissionsnätet längs västkusten. Sammanlagt ska cirka 40 mil transmissionsnätsledningar förnyas till 2032, från Skogssäter utanför Trollhättan ner till Sege utanför Malmö.

– Västkustsklimatet med sältan från havet har gjort att våra ledningar och stationer slitits snabbare och flera av våra ledningar i regionen behöver nu ersättas för att inte äventyra driftsäkerhet och även personsäkerheten, säger Roger Sivert.

Text: Micael Appelgren

Breared – Söderåsen

Antal stolpar som ska byggas:169 stycken

Antal stolpar som ska rivas: 175 stycken

Avstånd mellan stolparna: cirka 300 meter

Höjd på stolpar: cirka 25-44 meter

Längd: 88 kilometer

Ledningen berör: Halmstad, Laholm, Ängelholm och Bjuv

Byggstart: 2024

Driftsättning: 2026

Rivning av befintlig ledning: klart 2027

Teknik: 400 kilovolt växelström i luftledning

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer