maskinentreprenoren logo

Juridik

Entreprenader kräver lojalitet mellan parterna

Avtal mellan parter innebär en överenskommelse om att inte dölja eller försöka dra nytta av motpartens brist på information. Lojalitetsplikt är en självklarhet.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Båda parter måste utbyta viss information och agera med hänsyn till motpartens intresse när lojalitetsplikten förstärks i nya standardavtalen. Foto: Linn Posse

Det handlar nästan alltid om rätt kommunikation och transparens när en entreprenad går bra, och bristen på det samma när det går dåligt. Det är därför standardavtalen AB 04 och ABT 06, samt de kommande AB 25 och ABPU 25 innehåller så mycket av den varan. 

Det är en stor sak att branschen nu ska få nya standardavtal som ska ersätta AB 04 och ABT 06. Tiderna förändras och det uppstår behov av att förstärka, utveckla och förtydliga avtalen. Byggandets Kontraktskommitté (BKK) har presenterat förslag på nya standardavtal AB 25 och ABPU 25 som ska ersätta nuvarande AB 04 och ABT 06. Förslagen är ute på remiss och kan vara klara till sommaren.

Vad är det som har förtydligats? Förenklat handlar det om att främja sund konkurrens, hög produktivitet, innovation, kvalitet och kostnadseffektivitet i byggprocessen. Man säger också att de nya avtalen ännu mer ska främja samarbete, effektiv kommunikation och lojalitet mellan parterna. Vara transparenta och förutsägbara. Vara användarvänliga. Och med om det som brukar benämnas lojalitetsplikt.

I AB 04 och ABT 06 framhålls i förorden att man ska samverka med den lojalitetsplikt som finns inom ramen för avtalsförhållanden. I remisserna för kommande AB 25 och ABPU 25 har det förts in i avtalstexten att parterna har en avtalad skyldighet att agera lojalt. Det får anses vara ganska ovanligt att principen om lojalitetsplikten formaliseras på det sätt som nu föreslås i AB 25 och ABPU 25.

– Vad händer om någon bryter mot lojalitetsplikten? Det är sällan någon part väljer att kräva skadestånd eller häva ett avtal endast på grund av ett brott mot lojalitetsplikten. Istället används ofta brott mot lojalitetsplikten som stödargument för annat avtalsbrott. I och med införande av en uttrycklig lojalitetsplikt i AB 25 och ABPU 25 kan dock möjligheterna för att kunna kräva skadestånd eller häva avtalet för brott mot lojalitetsplikten öka. Entreprenören kan till exempel kanske hävda att en beställare som inte granskar underlag i tid så att entreprenören kan fakturera bryter mot lojalitetsplikten, säger Carl Johan Törnros, Advokat på Terra och ME:s expert på entreprenadjuridik.

Vad gäller just lojalitetsplikten så finns det inte några uttryckliga bestämmelser om lojalitetsplikt i avtalslagen. Istället är det något som har utvecklats i rättspraxis och utifrån principer i civilrätten. 

När en beställare och en entreprenör ingår avtal med varandra uppstår delvis ett motsatsförhållande. Entreprenören vill hamna i en så bra ekonomisk situation som möjligt och erhålla så mycket ersättning som möjligt. Beställaren vill ha så mycket arbete utfört som möjligt för lägsta möjliga kostnad. 

Viktigt är såklart att framhålla att meningen med ett avtal är att bägge parter har en förväntan på att hamna i en bättre situation och inte bli lurade. 

Men vad innebär lojalitetsplikten?  

– Parterna ska visa hänsyn till varandra och inte agera på ett sätt som skadar motparten. Det är inte avtalsenligt att medvetet skada motparten eller att innehålla information som den andre parten behöver, understryker Törnros.

– Inom ramen för AB 04 och ABT 06 men även i kommande AB 25 och ABPU 25 läggs mycket fokus på information och kommunikation. Just hantering av information är kanske en av de mest framträdande del av lojalitetsplikten. Detta innebär att en part måste ska agera ärligt transparent och med hänsyn till din motparts intressen, tillägger advokat Törnros. 

Lojalitetsplikten innebär dock inte att en part måste lämna all typ av information till motparten. Man måste inte berätta om sin vinstmarginal eller vilken typ av arbete som entreprenören har bäst marginal på. Däremot kan det vara så att entreprenören bör berätta om att vissa material kan vara bättre att använda än andra. 

– När det gäller entreprenader så ligger ju inte bara plikten hos entreprenören utan naturligtvis även hos beställaren. Exempel på när beställaren inte agerar i enlighet med lojalitetsplikten är att inte besvara underrättelser från entreprenören eller inte granska underlag så att entreprenören förhindras att fakturera för det utförda arbetet, understryker Carl Johan Törnros.

Text: Micael Appelgren

Nya standardavtal för byggbranschen

Byggandets Kontraktskommitté (BKK) har presenterat förslag på nya standardavtal som ska ersätta nuvarande AB 04 och ABT 06. Förslagen är ute på remiss och fram till den 28 februari 2025 är det möjligt att lämna synpunkter. Ett av flera syften med de nya avtalen är att: ”främja samarbete, effektiv kommunikation och lojalitet mellan parterna.

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer