maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Entreprenadmaskinavtalet i hamn för ME

Byggnads och Maskinentreprenörerna är överens. Entreprenadmaskinavtalet omfattar cirka 4000 anställda och innehåller bland annat löneökningar på 7,4 procent, säkrad reseersättning och åtgärder för bättre arbetsmiljö. Mer flexibilitet att styra arbetstid och individuell lönesättning.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Viktigt avtal i hamn för ME och Byggnads. Allt följer märket. Foto: ME

Avtalet mellan bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) och fackförbundet Byggnads löper över två år, från 1 juni 2023 till 31 maj 2025. Avtalsvärdet är 7,4 procent fördelat på 4,1 procent för första året och 3,3 procent för andra året.

– Genom förhandlingarna tvingas båda parter ta ansvar för att kollektivavtalen anpassas till den rådande verkligheten, säger Claes Arenander, förhandlingschef och vice vd på ME. Utmaningen denna gång har varit att hitta en balans mellan våra medlemmars behov av flexibilitet för bibehållen konkurrenskraft och Byggnads önskan om kontroll för att slå vakt om sina medlemmar på arbetsplatserna. Den svenska modellens styrka är att parterna, trots inledningsvis olika utgångspunkter, till sist alltid kommer överens.

Överenskommelsen ger ME:s medlemmar större flexibilitet vad gäller arbetstidens förläggning, och utökade möjligheter att tillämpa differentierade lönenivåer på företag generellt och för kranförare specifikt.

– Med denna överenskommelse har i princip alla företag på detta avtalsområde rätt att tillämpa individuellt differentierad lönesättning för sin personal. Det är en stor framgång och bra för en del av branschen som präglats av laglön, säger Claes Arenander.

Avtalet ger också Byggnads möjlighet att på ME:s medlemsföretags arbetsplatser genomföra utökade kontroller av företag. Överenskommelsen mellan parterna ger ME rätt att åberopa veto om Byggnads region missbrukar rätten att begära kontroll.

– Nu är vi i mål med vårt sista avtal och kan se tillbaka stark avtalsrörelse där vi både gett medlemmarna välbehövliga löneökningar och tagit stora steg för mer ordning och reda i byggbranschen. Vi har visat att den svenska arbetsmarknadsmodellen levererar och att byggnadsarbetarna alltid kommer vara en kraft att räkna med, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

– Utan kran- och maskinförarna skulle ingenting bli byggt i Sverige och det är med stolthet jag kan säga att vi tillsammans fått till ett riktigt bra avtal. Det nya avtalet innehåller en rad förändringar som både ger bättre arbetsmiljö, gör den enklare att kombinera jobb och familjeliv samt ger mer pengar i plånboken för våra medlemmar, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer