maskinentreprenoren logo

Nyheter

Entreprenör blir Årets trafikhjälte

Årets Trafikhjälte, som är ett pris som delas ut av Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF), gick i år till entreprenören och grävmaskinisten Johannes Lybäck, Lybäcks Entreprenad. Priset delas ut till någon som utmärkt sig för att ha visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk- och olyckssituationer i trafiken.

placeholder
Micael

Lästid:  0 min

article

Trafikhjälten som vinner priset ska vara en förebild vars exempel motiverar andra att ingripa när någon behöver en medmänniska eller för att förhindra en trafikolycka. I år är det alltså Johannes Lybäck som får utmärkelsen.

När tidningen Maskinentreprenören når Johannes håller han på med dränering av en husgrund och är på ett riktigt glatt humör.

– Ja, dom ringde i fredags och sa att jag var i final, först blev jag trött, för jag trodde som vanligt att det skulle vara någon försäljare, men det här var ju kul att höra, riktigt roligt, säger Johannas Lybäck till tidningen.

Motiveringen lyder:

”Johannes visade handlingskraft och civilkurage genom att med sin grävmaskin effektivt stoppa en rattfyllerist från att fortsätta sin farliga färd.”

När händelsen inträffade jobbade Johannes som F-skattare hos ett företag, idag är han egen och har sparat ihop pengar till favoritmaskinen Doosan DX 27, som han är extremt nöjd med.

– Det är en liten maskin, men mycket maskin. Jag gräver ju 3 meter djupt med denna. Och att vara egen nu är riktigt stimulerande. Jag kan styra mer själv och det är roligare jobb än att sitta och ösa på en byggarbetsplats på fasta tider. Det har jag ledsnat på nu.

MHF får varje år in många nomineringar från allmänheten om vem som ska bli Årets Trafikhjälte. Ett första urval görs och sedan startar en omröstning mellan finalisterna i sociala medier.

–Det var som vanligt flera kandidater som var värda priset, men Johannes fick överlägset flest röster, säger MHF:s VD Göran Sydhage, som kommer att dela ut priset.

Johannes arbetade nattetid med sin grävmaskin vid ett vägarbete. Plötsligt körde en skåpbil in i den skyddsbil som skyddar vägarbetarna. När Johannes kollega närmade sig bilisten försökte föraren köra därifrån. Han körde långsamt och ryckigt. Kollegan kom ikapp och kände genom den öppna fönsterrutan att föraren luktade sprit. Då ropade kollegan till Johannes att försöka stoppa bilen.

Johannes körde rakt ut i vägen och spärrade vägen med sin grävmaskin, och när bilisten försökte smita igenom vred Johannes skopan så att den hamnade bakom skåpbilen.

Då förstod bilisten att det var kört och stängde av motorn och gav ifrån sig bilnyckeln.

Johannes ringde polisen som var på plats inom fem minuter, och mannen togs in misstänkt för flera trafikbrott som rattfylleri, vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

– Det kändes bra att få stopp på honom. Om han kört vidare mot Ekerö centrum vet man inte vad som kunnat hända. För mig är det en självklar grej att gripa in om det är något, säger Johannes Lybäck.

Priset delas ut av MHF och Körkortonline.se och består av ett kontant stipendium på 10 000 kronor, ett diplom samt en vacker hedersutmärkelse i form av en droppe i glas.

Tidningen frågar Johannes om det inte är läge att gå med i ME nu när han blivit egen?

– Jo, det har varit på uppe, det finns ju mycket bra med ME. Tidningen, bara det, skojar han. Men medlemskapet får vänta lite. Företaget är fortfarande under uppbyggnad, resonerar han.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer