maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Epiroc börjar göra gruvmaskiner i fossilfritt stål

Epiroc vill bli första företag i gruvindustrin att teckna ett leveransavtal med den svenska ståltillverkaren SSAB för SSAB Zero – ett återvunnet stål utan fossila koldioxidutsläpp producerat med fossilfri energi.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Stålet kommer att användas i produktionen av Epiroc:s Smart and Green-serie av batterielektriska gruvtruckar och lastare som möjliggör gruvdrift underjord med nollutsläpp. Foto: Epiroc

Det fossilfria stålet kommer att användas i Epirocs batterielektriska serie av gruvtruckar och lastare, och kommer att introduceras under tredje kvartalet 2023.

- Vi är väldigt stolta över att använda SSAB:s banbrytande lösningar för att minska fossila koldioxidutsläpp. Det här är ett av många sätt som vi accelererar transformationen inom gruvindustrin – samtidigt som vi hjälper våra kunder att nå sina hållbarhetsmål, säger Sami Niiranen, President på Epiroc Underground-divisionen.

Stålet kommer att användas i produktionen av Epiroc:s Smart and Green-serie av batterielektriska gruvtruckar och lastare som möjliggör gruvdrift underjord med nollutsläpp. Samarbetet mellan SSAB och Epiroc är en del av Epirocs långsiktiga åtagande att producera världens grönaste maskiner och att halvera verksamhetens CO2e-utsläpp med 50 proent till 2030 jämfört med 2019, samt SSAB:s mål att bidra till att skapa fossilfria värdekedjor.

- SSAB Zero breddar vår nollutsläppsportfölj och stärker affärserbjudandet, vilket gör att vi kan leverera stål med nollutsläpp till våra kunder redan i år. Efterfrågan på denna sorts stål är stor och det är glädjande att ha ett sådant erbjudande på plats, säger Thomas Hörnfeldt, chef för Hållbara Affärer på SSAB.

Epiroc har nu tecknat leveransavtal för SSAB:s båda ståltyper utan fossila koldioxidutsläpp: SSAB Zero baserat på återvunnet stål, och SSAB Fossil-free baserat på järnmalm, båda utan fossila bränslen. I slutet av 2022 visade Epiroc upp världens första gruvtruck som tillverkats med fossilfritt stål, vilket kommer finnas tillgängligt i kommersiell skala under 2026.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer