maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Epiroc har fått största automationsordern någonsin

Epiroc har fått i uppgift att konvertera det australiensiska gruvbolaget Roy Hills blandade flotta av gruvtruckar till förarlös drift. Det är Epirocs största automationsorder någonsin.

writer image
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Epiroc har fått en stororder värd en halv miljard gällande automation av Roy Hills truckflotta i Australien. Det är Epirocs största order någonsin inom automation. Foto: Epiroc

– Vi är väldigt glada över att stödja Roy Hill i arbetet med att skapa världens största enskilda autonoma gruva, säger Helena Hedblom, Epirocs vd och koncernchef. Fördelarna för både säkerhet och produktivitet kommer att vara betydande.

Ordern är värd ungefär en halv miljard kronor och omfattar endast en del av de 96 gruvtruckar som till slut kommer att konverteras. Ytterligare order relaterade till projektet kommer att bokas i framtiden. Projektet beräknas pågå till 2024. 

Roy Hills produktionsverifieringsfas är nu klar och autonoma gruvtruckar kör redan dygnet runt i en autonom driftzon och interagerar säkert med två grävmaskiner och flera andra fordon vid korsningar samt vid på- och avlastningsplatser. Den helautomatiserade flottan uppfyller uppsatta säkerhets- och produktivitetsmått och uppnår högre produktivitet än den konventionella gruvtrucksflottan, vilket varit ett centralt mål för projektet. 

Projektets nästa fas innebär att antalet autonoma gruvtruckar kommer att öka kontinuerligt från mars 2023 och under resten av året. Flottan kommer till slut att bestå av 54 Caterpillar-truckar och 42 Hitachi-truckar. Dessutom kommer över 200 andra modifierade fordon att interagera autonomt med de autonoma gruvtruckarna.  

Text: Ann-Louise Larsson

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer