maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Epiroc ska tillverka gruvmaskiner i fossilfritt stål

Epiroc har inlett ett partnerskap med ståltillverkaren SSAB som ska mynna ut i att fossilfritt stål kommer att användas i Epirocs gruvmaskiner.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Epiroc kommer tillverka gruvmaskiner i fossilfritt stål. Först ut är en prototyp av en underjordsmaskin. Foto: Epiroc

Det första steget i samarbetet är att Epiroc kommer använda det fossilfria stålet till material som ska ingå i en prototyp av en gruvmaskin för underjordsdrift som tillverkas vid produktionsanläggningen i Örebro. Planen är att öka användandet av fossilfritt stål över tid.

– Vi är väldigt glada att välkomna Epiroc i vår partnergrupp och ser framemot samarbetet kring fossilfritt stål, säger Martin Lindqvist, SSAB:s vd och koncernchef. Det är ett naturligt nästa steg i våra gemensamma ansträngningar för att mildra klimatförändringarna. Efterfrågan på fossilfritt stål ökar, vilket är en av anledningarna till att SSAB vill tidigarelägga den gröna omställningen med ambitionen att i stort sett ta bort koldioxidutsläppen omkring 2030.  

SSAB har som mål att leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala 2026, och levererade det första stålet gjort av vätgasreducerat järn till kund under 2021.

– Hållbarhet är integrerat i allt vi gör, och vi är fast beslutna att halvera våra koldioxidutsläpp till 2030. Detta spännande partnerskap med SSAB kommer att stödja oss och våra kunder på resan att nå våra ambitiösa klimatmål. Det är tydligt att vår innovationsagenda går hand i hand med våra kunders hållbarhetsagenda, säger Helena Hedblom, vd och koncernchef på Epiroc.

Det fossilfria stålet är ett samarbete mellan järnmalmsproducenten LKAB och energibolaget Vattenfall samt SSAB för att utveckla en värdekedja för fossilfri järn- och stålproduktion, där den kokskol som traditionellt behövs för järnmalmsbaserad ståltillverkning ersätts med fossilfri el och vätgas. Denna process eliminerar i stort sett koldioxidutsläppen vid stålproduktion.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer