Jag och min maskin
”Erfaren maskinförare, men ny i yrket”
Är Linda Friberg ”Framtidens Maskinförare”, hett eftertraktad av alla i branschen? "Kanske kan det bli så", funderar hon.
Sofia Barreng
Publicerad: 2023-10-16
Lästid: 0 min
Publicerad: 2023-10-16
Lästid: 0 min
Du kom till Maskinentreprenörernas monter på Entreprenad Live för att få veta mer om hur kan du utbilda dig till maskinförare. Hur kommer det sig?
– Det började väl egentligen med att jag träffade min nuvarande sambo Jonas. Han har ett entreprenadföretag och när vi flyttade ihop började jag arbeta i firman, med administrationen.
– Men jag har alltid arbetat praktiskt, och företaget har flera maskiner, så varför inte?
Du är ju inte helt oerfaren vad gäller maskiner efter ditt förra jobb. Berätta vad du arbetade med innan flytten.
– Jag arbetade med djuren på en stor mjölkgård innan flytten till Lidköping. Gården har runt 700 mjölkande kor, totalt blir det 1500 – 1600 djur inklusive kalvar och rekrytering. Jag var anställd som djurskötare och arbetade mest med utfodring. Det innebar att jag körde hjullastare och traktor med mixervagn samt använde diverse andra fordon och redskap som minilastare och plansilourtagare.
Det betyder att du har den där känslan för maskiner som är så viktig?
– Ja, det kan jag nog säga efter tjugo års erfarenhet. Det sitter i ryggmärgen och muskelminnet. Men jag har ju inte förarbevis på hjullastare, även om jag kört det så mycket. Och grävmaskin har jag bara provkört.
– Nu måste jag ta reda på hur jag ska gå vidare. Här i montern har jag fått veta lite mer om vilka vägar man kan gå och framför allt var jag kan börja söka mer information.
Hur känns det att byta yrke så här mitt i karriären?
– Det är både kul och lite skrämmande. Men det är det ju alltid när man ger sig in i något nytt. Samtidigt känns det skönt att komma vidare, utvecklas och prova på något nytt.
– Det är mycket som har hänt på senaste tiden, det har varit omtumlande och jag har börjat förstå att jag nog är mera praktiskt lagd. Att sitta på kontor är inte riktigt min grej, men det ingår i mina arbetsuppgifter och i ett litet företag får man hjälpas åt.
Du tog en sväng till EMS monter också på mässan, hur kommer det sig?
– Vi har två Takeuchi-grävmaskiner i företaget och är mycket nöjda med dem, så den montern måste vi såklart alltid besöka. Vi har två grävmaskiner, en hjullastare, en minilastare och en lastbil i firman. Totalt är det tre som jobbar, samt en kille som är tjänstledig för utbildning och hoppar in när han kan.
– Jag har varit med ute och arbetat praktiskt i företaget som anläggare så jag har väl en ganska god bild av vad det handlar om. Men jag är inte självgående, de får säga hur jag ska göra och så gör jag det.
– Det är lite skillnad mot hur det var innan då jag planerade mitt arbete och skötte mig helt själv. Det känns såklart utmanande, men jag har en trygghet i att jag alltid kan gå tillbaka och jobba med djur igen, där behövs alltid folk med erfarenhet.
Text: Sofia Barreng
Bor: Lidköping.
Ålder: 40 år.
Familj: Sambo och tre barn.
Utbildning: Naturbruks-gymnasium.
Anställning: JH Grävtjänst AB.
Lön: Varierande.
Hobby: Barnens aktiviteter, hästar.
Årsmodell: 2023.
Effekt: 85 kW.
Vikt: 11,8 ton.
Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.