maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Facket ska kolla 1 200 byggarbetplatser

Fackförbundet Byggnads startar ett landsomfattande arbetsplatsbesök för att granska arbetsmiljön. Från och med 25 oktober och en vecka framåt kommer över 1 200 arbetsplatser över hela landet att besökas.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads menar att arbetsplatsbesök från fackets skyddsombud ger resultat och förbättrar arbetsmiljön. Foto: Pressbild/Byggnads

För några veckor sedan presenterade Byggnads rapporten Det smärtsamma priset – om belastning och skador i byggbranschen. Där visade en undersökning att 9 av 10 tillfrågade medlemmar lider av smärtor kopplade till jobbet.

Rapporten visar också att problemen i stor utsträckning kan kopplas till dålig ergonomi. 79 procent av byggnadsarbetarna uppgav att de varken fått tillräckliga instruktioner om eller fått möjlighet att träna på arbetsteknik inför ett arbetsmoment. Hälften uppgav att de inte fått tillräcklig information om hur teknisk utrustning och hjälpmedel ska användas.

Vecka 43 (25-29 oktober) drar Byggnads arbetsmiljövecka igång, då fackförbundets skyddsombud gör extrakontroller för att granska arbetsmiljön med fokus på just ergonomi. Totalt kommer över 1200 arbetsplatser besökas över hela landet.

– Våra skyddsombud är experter på arbetsmiljö och vi vet sedan tidigare att den här typen av specialkontroller ger resultat. Nu gör vi en kraftsamling för att höja nivån i branschen. Alla ska ha rätt till en säker arbetsmiljö och kunna lita på att kroppen håller hela vägen till pensionen. Det handlar om byggnadsarbetarnas liv och hälsa, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Text:

Planerade arbetsplatsbesök i länen

Blekinge län 40

Dalarnas län 15

Gotlands län 15

Gävleborgs län 20

Hallands län 30

Jämtlands län 25

Jönköpings län 40

Kalmar län 50

Kronobergs län 25

Norrbottens län 75

Skåne län 270

Stockholms län 205

Södermanlands län 60

Uppsala län 70

Värmlands län 70

Västerbottens län 105

Västernorrlands län 45

Västmanlands län 25

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer