maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Facket vill ha ME-överenskommelse om hytten med Byggföretagen

Med bilder inifrån varma byggkranar ska fackförbundet Byggnads uppmärksamma arbetsmiljön för byggbranschens kranförare. Varma sommardagar kan temperaturen i hytten stiga över 50 grader, hävdar man. Men inte hos ME:s medlemsföretag. Alla hytter inom Entreprenadmaskinavtalet ska ha klimatanläggning från och med första juni 2024.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare. Foto: Byggnads/Pressbild

Det är ingen strejk i byggbranschen under uppsegling. Men med dekaler, flygblad och bilder inifrån kranhytter vill fackförbundet Byggnads uppmärksamma kranförarnas arbetsmiljö och få till stånd ett krav på klimatanläggningar i alla byggkranar. Saken ska upp på bordet nästa avtalsrörelse.

– För hög temperatur innebär en säkerhetsrisk och en oacceptabel arbetsmiljö. Utan AC är det som att sitta i ett växthus, utan möjlighet till skugga någonstans, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.

I Entreprenadmaskinavtalet finns det reglerat att alla kranhytter ska ha klimatanläggning från den 1 juni 2024. "Många kranförare går dock på Byggavtalet, och där har motparten Byggföretagen motsatt sig" att införa en liknande skrivelse, som ME, hävdar Byggnads.

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt. Vår motpart vägrar ta ansvar för att de anställda ska få en rimlig arbetsmiljö. Vi kommer att driva den här frågan i kommande avtalsrörelse, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.

Enligt företag i kranbranschen som Maskinentreprenören talar med är detta idag inte alls ett problem när det gäller etablerade och seriösa företag. Däremot kan det förekomma i mindre seriösa bolag som skarvar och har daterad utrustning.

- Det blir lite konstigt om vi som har kranar och har kommit överens i kollektivavtal med facket att AC ska finnas, och sedan anlitar byggentreprenörer kranföretag som inte följer detta. Jag tycker att byggföretagen ska ställa höga som leder till god arbetsmiljö, och då anlita oss som är seriösa. Hos oss har det ändå varit AC i kranarna i 20 år nu, säger Dennis Nyberg, vd för Kranbolaget.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer