– Det är första gången på över tio år som andelen elever på yrkesprogrammen ökar. Under läsåret 2023/2024 är det totalt 38 300 elever som läser första året på ett yrkesprogram och det är 1 160 fler elever än föregående läsår, säger Christina Sandström som är enhetschef på Skolverket.
Tyvärr gäller inte den positiva utvecklingen bygg- och anläggningsprogrammet. Här minskar antalet med 5 procent. Även Transportutbildningen minskar, med 1 procent.
Ett litet ljus i sammanhanget är dock att ME-skolan tuffar på med stabila siffror. Ingen nedgång i antalet ansökningar, snarare en liten ökning.
- Maskinentreprenörernas branscher, anläggningsbyggande till exempel går inte dåligt egentligen, och har heller inte gjort det under pandemin. Men vi dras med i resonemanget och det som framgår i media att byggbraschen är i kris, och det påverkar ju såklart ansökningstrycket även hos oss, säger Jonas Thorstenson, som är vd för ME-skolan.
Att fler söker yrkesutbildningar är positivt, men det finns alltså branscher som har fortsatt problem.
– Även om andelen elever på yrkesprogrammen ökade läsåret 2023/24 så är det fortfarande en lägre andel än vad det var före gymnasiereformen 2011. Det finns alltså fortfarande stora utmaningar, säger Anders Håkansson, enhetschef på Skolverket.
Elevstatistiken för läsåret 2023/24 visar att antalet elever ligger still eller till och med minskar på flera av de yrkesprogram som Skolverket bedömer behöver växa. Byggprogrammen till exempel.
Bygg- och anläggningsprogrammet har i skolår procentuellt tappat flest elever - 5 procent sedan föregående läsår. El- och energiprogrammet och fordon- och transportprogrammet har 1 procent färre elever detta läsår.
De tre största yrkesprogrammen är el- och energiprogrammet med 16 100 elever, bygg- och anläggningsprogrammet med 13 800 elever och fordons- och transportprogrammet med 13 500 elever.
ME-skolan examinerar mellan 120 och 130 maskinförarelever från gymnasiet varje år, och har kapacitet att ta emot mellan 140 och 150 gymnasielever elever årligen.