maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Färre sökte yrkesprogramet för bygg och anläggning

Statistik från Skolverket visar att antalet elever som läser första året på ett yrkesprogram i gymnasieskolan har ökat sedan föregående läsår. Men det gäller inte bygg och anläggning som minskar mest av alla.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Färre sökte gymnasiets byggprogram i jämförelse med förra året, men ME-Skolan håller ställningarna. Foto: ME

– Det är första gången på över tio år som andelen elever på yrkesprogrammen ökar. Under läsåret 2023/2024 är det totalt 38 300 elever som läser första året på ett yrkesprogram och det är 1 160 fler elever än föregående läsår, säger Christina Sandström som är enhetschef på Skolverket.

Tyvärr gäller inte den positiva utvecklingen bygg- och anläggningsprogrammet. Här minskar antalet med 5 procent. Även Transportutbildningen minskar, med 1 procent.

Ett litet ljus i sammanhanget är dock att ME-skolan tuffar på med stabila siffror. Ingen nedgång i antalet ansökningar, snarare en liten ökning.

- Maskinentreprenörernas branscher, anläggningsbyggande till exempel går inte dåligt egentligen, och har heller inte gjort det under pandemin. Men vi dras med i resonemanget och det som framgår i media att byggbraschen är i kris, och det påverkar ju såklart ansökningstrycket även hos oss, säger Jonas Thorstenson, som är vd för ME-skolan.

Att fler söker yrkesutbildningar är positivt, men det finns alltså branscher som har fortsatt problem.

– Även om andelen elever på yrkesprogrammen ökade läsåret 2023/24 så är det fortfarande en lägre andel än vad det var före gymnasiereformen 2011. Det finns alltså fortfarande stora utmaningar, säger Anders Håkansson, enhetschef på Skolverket.

Elevstatistiken för läsåret 2023/24 visar att antalet elever ligger still eller till och med minskar på flera av de yrkesprogram som Skolverket bedömer behöver växa. Byggprogrammen till exempel.

Bygg- och anläggningsprogrammet har i skolår procentuellt tappat flest elever - 5 procent sedan föregående läsår. El- och energiprogrammet och fordon- och transportprogrammet har 1 procent färre elever detta läsår.

De tre största yrkesprogrammen är el- och energiprogrammet med 16 100 elever, bygg- och anläggningsprogrammet med 13 800 elever och fordons- och transportprogrammet med 13 500 elever.

ME-skolan examinerar mellan 120 och 130 maskinförarelever från gymnasiet varje år, och har kapacitet att ta emot mellan 140 och 150 gymnasielever elever årligen.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer