maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Färre ungdomar söker bygg- och anläggningsutbildning

Antalet sökande till bygg- och anläggningsprogrammet läsåret 2021/22 minskade jämfört med förra året. Det visar Skolverkets officiella statistik över hur elever sökte till höstens gymnasieskola.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Bristen på anläggare i branschen är hög. Men intresset för branschen bland ungdomar ökar inte. Foto: Ryno Quantz

- Det är oroande att färre sökt bygg- och anläggningsprogrammet. Vi måste bli fler som bygger om vi ska kunna rusta Sverige för 11 miljoner invånare och klara av att genomföra den nödvändiga klimatsomställningen, säger Elin Kebert, kompetensförsörjningsexpert på Byggföretagen.

Läsåret 2020/2021 sökte 6 140 personer bygg- och anläggningsprogrammet. I år minskade trycket till 6 060. Minskningen var större bland killar än tjejer.

När det gäller utlandsfödda visar statistiken från Skolverket att bygg- och anläggningsutbildningen är den utbildning som lockar minst av alla i statistiken.

För att fler ska söka sig till bygg- och anläggningsprogrammet vill Byggföretagen se en modernisering av programmet med ett innehåll som bättre speglar branschen idag och fångar ungas intresse för samhällsbyggande. Vidare bör högskolebehörighet inklusive matematik ingå för att den som går ett yrkesprogram får bättre möjligheter till att gå fortbildning senare i livet eller läsa vidare om den vill.

- Den viktigaste framtida åtgärden är att bygga ut vuxenutbildning mot yrken – yrkesvux. Sedan 2011 har allt fler unga valt att läsa teoretiska program på gymnasiet, med få eller små möjligheter att ändra sig och läsa bygg efter gymnasiet. Det gör att det val du gör vid 14 års ålder påverkar dina framtida chanser på arbetsmarknaden. Så kan det inte vara. Även den som läst teoretiskt program måste få chans att kliva in i vår bransch, säger Elin Kebert.

ME-Skolan har dock fortsatt ett normalt söktryck och fyller i det stora hela de utbildningsplatser som finns. På vissa orter är söktrycket till och med lite högre än åren innan.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer