Byggverksamhet är dock fortsatt den bransch som tar emot flest utstationerade arbetstagare i Sverige. En utstationerad arbetstagare är en person som vanligen arbetar i ett annat land men som tillfälligt skickas till Sverige av sin arbetsgivare för att utföra ett uppdrag. Detta kan exempelvis innebära att en byggarbetare från Polen eller en teknisk konsult från Tyskland arbetar under en begränsad period i Sverige.
Minskningen är del av en större trend där Polen och Litauen, som traditionellt utgjort de största utstationeringsländerna för byggsektorn, skickar färre arbetstagare till Sverige.
- Samtidigt ser vi en långvarig ökande trend som nu avtagit inom tillverkning. Vi har en liten minskning men den minskningen har inte varit lika stor än så länge, vilket kan kopplas till hur branscherna påverkas av rådande konjunkturläge, säger Robert Scarlini, enhetschef på Arbetsmiljöverkets avdelning för myndighetsgemensam kontroll.
En förändring är att Polen inte längre är det land som utstationerar flest arbetstagare till Sverige – denna position har övertagits av Tyskland. Arbetstagare från Tyskland återfinns i högre grad inom tillverkning och juridik jämfört med de polska arbetstagarna, som i huvudsak är verksamma inom byggsektorn.
- Att Tyskland nu är det största utstationerande landet till Sverige och inte Polen beror på konjunkturförändringar inom byggbranschen. Vi ser en vikande konjunktur i Sverige medan Polen ser ut att ha ett bättre konjunkturläge, säger Robert Scarlini,