maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fellastad servicebil kan bli dödsfälla

Att inte lasta servicebilen rätt, och surra fast redskapen ordentligt, kan vara livsfarligt vid hastiga inbromsningar eller krock. Nu har branschen tagig fram checklistor för som ska öka säkerheten i bilarna.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – Servicebilarna glöms ofta bort i arbetsmiljöarbetet. Förarna lastar det som kan behövas under dagen, från handverktyg till gasbehållare, och ofta är det snabba ryck som gäller. Men last som inte är fastspänd kan bli elefanter i nacken vid en kollision, säger Johan Mellnäs, projektledare på arbetsmiljöorganisationen Prevent. Foto: Prevent

Prevent och installatörsparterna inom Svenskt Näringsliv och LO har tillsammans tagit fram ett kostnadsfritt informationsmaterial om hur servicebilar ska på ett säkert sätt. Materialet vänder sig till arbetsgivare, skyddsombud och anställda på företag i branscher där servicebilar är vanligt.

– Servicebilarna glöms ofta bort i arbetsmiljöarbetet. Förarna lastar det som kan behövas under dagen, från handverktyg till gasbehållare, och ofta är det snabba ryck som gäller. Men last som inte är fastspänd kan bli elefanter i nacken vid en kollision, säger Johan Mellnäs, projektledare på arbetsmiljöorganisationen Prevent.

Arbetsgivare och fackförbund har tillsammans kartlagt vad som behövs för att kunna göra en riskbedömning av bilen och föraren.

– Ett exempel på förarrisk är att överskatta bilens lastkapacitet. Checklistorna är ett stöd för arbetsgivare och skyddsombud under deras regelbundna yttre och inre skyddsronder. Checklistan för bilen tar cirka 30 minuter att gå igenom. Den kan med fördel också användas som underlag vid inköp av nya servicebilar. Checklistan för föraren tar något kortare tid, säger Jens Hansson, ombudsman på Svenska Elektrikerförbundet.

Arbetsmarknadens parter arbetar nu för att informationsmaterialet ska bli en naturlig del av vardagen.

– Generellt är bygg- och installationsbranschen duktiga på att jobba strukturerat och organiserat med arbetsmiljöfrågor. Det finns med andra ord en bra grund när vi nu tillsammans lyfter servicebilar som arbetsmiljöfråga med målet att öka kunskaper och insikter om hur skador och olyckor kan förebyggas, säger Ulf Lundström, arbetsmiljörådgivare på Byggföretagen.

Text:

Checklistor för lastning av servicebilar

Informationsmaterialet finns på prevent.se/servicebilar och är framtaget i samarbete mellan Prevent och Byggföretagen, Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Byggnads, Seko, och Svenska Elektrikerförbundet. Det innehåller:

• Film om hur man lastar säkert

• Checklista för servicebilar

• Checklista för förare

• Folksams film om vad som händer vid en krock

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer