maskinentreprenoren logo

Ekonomi

ME kontaktar regeringen om dieselpriserna

Finansministern har väl knappast kunnat undgå effekterna av den skenande kostnaden för bränsle, skriver ME:s vd Anders Robertsson i ett öppet brev till ministern och varnar för att branschen nu riskerar att krympa.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Enligt ME:s undersökning i MEKO-rapporten är nu dieselpriset så högt att vissa medlemmar överväger att ställa maskinerna på gården. Nu skriver ME:s vd Anders Robertsson ett öppet brev och bjuder in finansminister Mikael Damberg till information hos en av ME:s medlemmar. Foto: Micael Appelgren

Missnöjet bland ME:s medlemmar när det gäller dieselpriserna har hörts sedan förra året, och när reduktionsplikten och skatter sköt upp priset ännu högre i januari, var det nära att missnöjet skulle övergå i vilda protester på sina håll. ME har nu skrivit ett öppet brev till finansminister Mikael Damberg. Såhär står det bland annat:

"Små och medelstora maskinentreprenörer signalerar att de snart kan tvingas lägga ner sin verksamhet. Med den kraftiga bränsleprisökningen har förutsättningarna i redan ingångna avtal ändrats radikalt medan prisjustering via index och prisförhandlingar i beställarledet sker för långsamt för att säkerställa våra medlemmars överlevnad".

Förutom att det handlar om ME:s medlemmar, så hotas bygget av Sveriges infrastruktur, enligt ME.

ME vill att Mikael Damberg informera sig och bjuder in att träffa medlemsföretaget Miljöplanering AB med Ankie Larsson, vice vd för familjeföretaget.

ME skriver också i brevet: "När vi i höstas intervjuade medlemmarna för vår konjunkturrapport MEKO fick vi tydliga svar: Över 62 procent av landets maskinentreprenörer hade inte lyckats höja priserna i takt med bränsleprisets ökning. Redan i november hade 16 procent funderat på att tacka nej till uppdrag, och vissa hade redan ställt maskinen. Konjunkturrapporten visar att med dagens bränslepris, när vi skriver 26 januari, funderar på allvar cirka 30 procent av landets maskinentreprenörer på att lägga ner. Därmed är det landets maskinentreprenörer som får bära kostnaden för klimatomställningen – ur egen ficka. Och det vet alla som driver företag: När pengarna är slut, ja... då stannar företaget".

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer