maskinentreprenoren logo

Finska Tapojärvi tar över i Pajala för Kaunis Iron

Tapojärvi Sverige AB har tecknat avtal med Kaunis Iron AB om ett gruvserviceuppdrag vid bolagets dagbrott i Kaunisvaara, Pajala kommun. Avtalet träder i kraft i januari 2024 och omfattar maskinarbeten inom malmproduktionskedjan såväl som produktionsstödjande arbeten.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Finsk storbolag får kontrakt i Pajala för Kaunis Iron. Foto: TT-Bild

– Vi är glada över att starta ett nytt samarbete med Kaunis Iron. Vi kommer att stödja och vara en del av samhället i Pajala på samma sätt som vi är på övriga verksamhetsorter, säger Mari Pilventö, verkställande direktör på Tapojärvi Sverige AB.

Uppdraget innebär att vi behöver rekrytera medarbetare och vår ambition är att anställa så många som möjligt från Pajala med omnejd.

– Rekryteringen startar omgående och vi kommer så långt som möjligt rekrytera lokalt. Utöver nyanställningar investerar vi i en ny, modern maskinpark och fortsätter våra satsningar på digitalisering för att optimera leveransen ut till våra kunder, säger Anssi Rytkönen, direktör för gruvdrift vid Tapojärvi.

Det blir då finska familjeföretaget Tapojärvi som tar över efter Snells Entreprenad i Kaunisvaaragruvan i Pajala i januari hoppas kunna rekrytera medarbetare omedelbart, antagligen helt nödvändigt några av de 100 varslade från Snells när det blev klart att kontraktet inte förälängts. Men hur många återstår att se. Snells Entreprenad har även möjlighet att utveckla andra delar av sin verksamhet med sin lokala personal. Det finns stor efterfrågan på maskiner och kompetens i Norrbotten.

- Det finns mycket kunniga proffs som redan finns i Pajala och närtrakten så såklart försöker vi få dem at jobba för oss, säger Mari Pilventö, vd för Tapojärvi Sverige, till Sveriges Radio, P4 Norrbotten.

Pilventö säger också till P4 att företaget jobbar med att försöka hitta bostäder åt anställda kommunen och att en lösning kan vara att bygga egna bostäder, något de gjort tidigare i Finland. Det gäller då inte medarbetare från Snells som redan har bostäder.

Tapojärvi är specialiserat på gruv- och brukstjänster samt lösningar för cirkulär ekonomi, som man skriver på sin hemsida. Tapojärvi verkar som en del av en cirkulär ekonomi i industriell skala som ständigt bearbetar industriella biprodukter och förnyar nya lösningar för gruvindustrin. Koncernen som består av sju olika företag är ett familjeföretag i tredje generationen som verket i 70 år. Bolaget har 800 anställda på 12 platser i tre länder (13 med Pajala).

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer