Du sitter i en liten smidig maskin. Är det den här typen av jobb inne i stan som du gör mest?
– Det blir ju en hel del sånt, men förra jobbet var faktiskt ute på landet, vid Stigtomta kyrka. Vi fixade till kyrkogårdsmuren.
Hade den rasat?
– Nej, det var nybyggnation. Innan var det en granhäck som var bortåt femton meter hög. Den klipptes ner och vi satte ny häck.
– Det skiljer ju rätt mycket mellan de olika jobben.
Vilka jobb är roligast?
– Det går inte att säga. Det mesta är faktiskt roligt, men det allra bästa är ju variationen. Det är aldrig samma och det är det som är kul.
Men du sitter i samma maskin alltid?
– Jo, jag har kört den där i tre år, så det blir ju mycket av den här typen av jobb; dräneringar och avlopp. Innan jag satt i den här maskinen arbetade jag ute på Arnö med en totalrenovering av flera fastigheter som Peab gjorde.
– Det var i stort sett bara skalen kvar, vi schaktade på både fram och baksidor, gjorde nya bodar och allt möjligt.
Är det den här typen av maskin du alltid har kört?
– Jag har ju varit maskinförare i 25–30 år, tog förarbevis runt 1990. Körde lastmaskin i många år. Till exempel var jag med på projektet ”Ny väg 96” mellan östgötagränsen och Nyköpingsbro. Sen körde jag åt en maskinstation, då blev det mycket sopning och liknande. Efter det körde jag åt kommunen i tio år och då blev det grävmaskin igen.
Så du har ryckt ut till många vattenläckor?
– Nej, jag körde en fyratonnare, så det blev ett lite annorlunda jobb, bland de bästa jobben jag har haft.
Vad var det för typ av jobb?
– Vi åkte runt och bytte lekutrustningar på kommunens lekplatser. Det var jag och en, eller två, till som jobbade med det.
Vad var det ni gjorde då?
– Till exempel bytte vi sand och ordnade olika fallskydd, en del skulle ju till exempel vara handikappanpassade. Det roliga var också att vi var runt i hela kommunen, det fanns ju lekplatser både här och där, både på skolor och kommunens egna lekplatser. Det höll oss sysselsatta från vår till höst, sen satt jag mycket och plogade snö på vintrarna.
Är maskinförare ditt dröm-yrke, nu när du har facit?
– Jag började ju faktiskt på järnverket i Oxelösund, men det var ett par kompisar som skulle till Stockholm och jag bara hakade på, det var slutet av 80 eller början av 90-talet. Då skrek dom efter folk som kunde jobba som anläggare.
– När det vart dåligt med jobb i Stockholm så hade jag sån tur att jag fick ta förarbevis på både lastmaskin och grävmaskin.
Hur ser du på jobbet framöver?
– Jag har ju några år kvar så jag får väl försöka hanka mig fram. Dagarna går fort och jag har bra kolleger att jobba med. En sak som är riktigt bra är att arbetsmiljön är så mycket bättre numera.