maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fler arbetsmaskiner kan få klimatpremie

Fler arbetsmaskiner kommer att omfattas av klimatpremie nästa år. Det framgår av ett regeringsbeslut som fattats för att snabba på omställningen.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Effektgränsen för elmaskiner sänks till 15 kilowatt för att berättigas till klimatpremie. Dessutom omfattas nu även gas- och etanoldrivna maskiner.

I regeringens budget för 2022 görs en stor satsning på stödet till elbussar, miljölastbilar, eldrivna arbetsmaskiner och miljöarbetsmaskiner. Närmare 1,5 miljard avsätts, den stora delen går till bussar. Arbetsmaskinerna får blygsamma 10 miljoner att dela på. Regeringen har också gjort ett antal ändringar som gör att fler fordon omfattas. Gällande arbetsmaskiner sänkas effektgränsen till 15 kilowatt. Dessutom kommer arbetsmaskiner som drivs av gas och etanol nu att omfattas av stödet. Ändringarna träder i kraft den 18 januari 2022.

– Med klimatpremierna vill regeringen uppmuntra de aktörer som går före i omställningen. Den här förändringen driver på elektrifieringen och bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser från tunga transporter och arbetsmaskiner, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer