maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fler byggen än rivningar när Kiruna flyttas

2012 tog den så kallade samhällsomvandlingen fart och 2015 avvecklades det första bostadsområdet i Kiruna. Sedan dess har bostadsbeståndet ökat. Byggandet har gått snabbare än rivningarna.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article LKAB har lyckats bidra till ett ökat bostadsbestånd i Kiruna. Foto: LKAB

Från 2012 till nu har det byggts 966 bostäder i Kiruna, under samma tid har 730 bostäder avvecklats - rivits.

- Under 2023 släpper LKAB dessutom ytterligare 547 bostäder, säger Linus Niva avdelningschef på samhällsomvandlingsenheten i Kiruna.

Men det hjälper inte. Det råder brist på bostäder i Kiruna, och det sätter käppar i hjulen när det gäller att rekrytera. Nya projekt i Kiruna, inte minst inom LKAB, kommer bland annat att kräva fler maskinförare. I Kiruna vill kommunledningen i så stor omfattning som möjligt undvika att kompetensen flyger in för jobb, och sedan lämnar när arbetspassen är över.

LKAB har i varje fall lyckats bidra till ett ökat bostadsbestånd i Kiruna.

– Det är viktigt för oss att utveckling går före avveckling och därför försöker vi alltid ligga på plus gällande antal bostäder. Något vi har lyckats med, säger Niva.

Samtidigt märker även LKAB av bostadsbristen och har problem att erbjuda bostäder till nyanställda.

– Vi vill fortsätta hålla en hög takt i bostadsbyggandet, vi och andra aktörer har kapacitet för att kunna bygga ännu mer. Men för att lyckas med det gäller det att kommunens infrastrukturarbete hänger med och att deras process kring tillgång till mark inte blir en flaskhals, påtalar Niva.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer