maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Fler håller inne med betalningarna

Lågkonjunkturen gör att beställare avvaktar med betalningar. I Byggföretagens nya byggbarometer uppger 61 procent av företagarna att det blivit vanligare med beställare som betalar senare än avtalat.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Byggföretagen hävdar nu att det också har blivit mer förekommande att beställare bestrider fakturor enbart för att förlänga tiden för betalning. Det uppger 44 procent av företagarna som har besvarat byggbarometern. Foto: ME

- Det senaste året har utmaningarna i affärsavtalen ökat. Alla aktörer i alla led behöver säkerställa att överenskomna villkor följs, även under tuffa tider, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Maksinentreprenörer har känt av detta fenomen både i låg och högkonjunktur. Inte sällan har de stora byggentreprenörerna av olika skäl hållit förhalat betalningar som inte sällan skapar problem för underentreprenörerna.

Byggföretagen hävdar nu att det också har blivit mer förekommande att beställare bestrider fakturor enbart för att förlänga tiden för betalning. Det uppger 44 procent av företagarna som har besvarat byggbarometern. Landets maskinentreprenörer kan vittna om liknande situation.

- Branschens standardavtal syftar till att ge en ekonomiskt optimal riskfördelning. Uteblivna eller sena betalningar får en dominoeffekt och påverkar hela avtalskedjan negativt, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Offentliga beställare får enligt lag inte tillämpa längre betalningsfrister än 30 dagar. Ändå upplever 12 procent av byggföretagarna att offentliga beställare ställer krav på frister som är längre än de lagstiftade 30 dagarna.

- Offentliga beställningar håller i gång byggbranschen när bostadsbyggandet sjunker. Det är helt avgörande att schyssta villkor och sund konkurrens prioriteras, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Undersökningen gick ut till 3 985 medlemsföretag i Byggföretagen och besvarades av 518 företagare.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer