maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fler män arbetslösa än kvinnor i byggkrisen

Det rådande ekonomiska läget har lett till en ökad arbetslöshet under inledningen av året. Särskilt drabbade är flera mansdominerade branscher, enligt Arbetsförmedlingen

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article – Vissa mansdominerade branscher har det tufft. Ett tydligt exempel är byggbranschen som påverkats hårt när ekonomin i stort försämrades, säger Eva Samakovlis som är Arbetsförmedlingens analysdirektör. Foto: Arbetsförmedlingen/Pressbild

I slutet av januari var drygt 356 000 personer inskrivna arbetslösa. Det är en ökning med närmare 15 000 personer jämfört med ett år tillbaka och motsvarar en arbetslöshet på 6,8 procent.

Skillnaden mellan arbetslösa kvinnor och män har blivit större. Det senaste året har antalet inskrivna arbetslösa kvinnor ökat med cirka 2 000 till närmare 169 000. Antalet arbetslösa män har ökat med ungefär 13 000 till drygt 187 000.

– Vissa mansdominerade branscher har det tufft. Ett tydligt exempel är byggbranschen som påverkats hårt när ekonomin i stort försämrades, säger Eva Samakovlis som är Arbetsförmedlingens analysdirektör.

Ökningen av antalet inskrivna arbetslösa drivs främst av inrikes födda män, enligt Arbetsförmedlingen. Antalet arbetslösa i gruppen har ökat med närmare 11 000 personer under det senaste året, vilket kan jämföras med en ökning med knappt 3 000 personer bland utrikes födda män, eller med 4 000 personer bland inrikes födda kvinnor.

– Tyvärr bedömer vi att arbetslösheten fortsätter att öka under 2024 för att därefter minska när ekonomin förstärks, säger Eva Samakovlis.

Enligt Arbetsförmedlingens statistik var det 764 arbetslösa maskinförare 1 januari 2024. Det är det högsta antalet sedan mars 2021.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer