maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fler maskiner kan få klimatstöd

Fler arbetsmaskiner ska kunna få klimatstöd. Kravet om registrering hos Transportstyrelsen tas bort, vilket öppnar betydligt fler maskiner att vara berättigade till stödet än idag. – Klimatpremien minskar samtidigt de svenska utsläppen och bidrar till att nå våra miljömål, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Nu ska även grävmaskiner kunna få klimatstöd från regeringen efter en regeländring som beslutas idag. Foto: Arkivbild/Volvo

 Klimatstödet för arbetsmaskiner har funnits sedan 2020, men det har funnits begränsningar i vilka maskiner som omfattats i och med registreringen hos Transportstyrelsen. Ett statlig klimatstöd kan erhållas vid inköp av eldrivna lastbilar eller arbetsmaskiner på upp till 20 procent av fordonets inköpspris. Bidragspotten för 2022 är sammanlagt 330 miljoner kronor.

− Ska vi klara klimatomställningen måste fler diesel- och bensindrivna arbetsmaskiner drivas med el eller till exempel biogas. Utsläppen från arbetsmaskiner står idag för cirka sju procent av Sveriges totala utsläpp.  Därför ser regeringen nu till att fler arbetsmaskiner än tidigare omfattas av statligt stöd för att köpa fossilfria fordon, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.  

Förändringen ligger i att kravet på vägtrafikregistrering slopas. Det öppnar för betydligt fler typer av maskiner. Ändringarna träder i kraft den 11 oktober 2022. Antalet ansökningar har ökat kraftigt under 2022, under det senaste året har 60-70 ansökningar kommit in, uppger tidningen Corren.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer