maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fler och mer automatiska eltruckar i Bolidenområdet

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Autonoma gruvtruckar på el hos Bolden. Foto: Epiroc

Gruvföretaget Boliden deltar sedan en tid i ett arbete för att utveckla automationen i gruvorna. Även elektrifiering står högt på dagordningen. Nu höjer man tempot i Bolidenområdet i Kristineberg.

Utvecklingen av Bolidens gruvor sker i form av ett tvärfunktionellt program med medarbetare från hela koncernen tillsammans med partners som Volvo, Ericsson, Atlas Copco (Epiroc), Sandvik och ABB.

Samarbetet i Kristineberg för att få en fossilfri gruva där, är ett samarbete mellan Boliden, ABB och Epiroc. Här ska nu läggas upp ett system och en infrastruktur för att kunna köra elektrifierade autonoma gruvtruckar med fokus på att sätta det i skarp produktion. ABB planerar och bygger om den infrastruktur som krävs för detta via sina patenterade system (Ability eMine). Epirocs truckar (Minetruck MT42) infogas sedan i detta system.

Det är projektet i Kristineberg som annonseras just nu, men även satellitgruvan Rävliden finns med i planeringen.

I Bolidenområdet, det mineralrika Skelleftefältet i Väster­botten gjordes det första guldfyndet som lade grunden för Boliden. Sedan produktionsstarten på 1920-talet har företaget brutit malm i nära 30 gruvor. Idag består området av underjordsgruvorna Renström, Kristineberg och Kankberg. Med undantag för Kankberg bryts det komplexmalm som innehåller zink, koppar, bly, guld och silver i samtliga gruvor.

Projektet med ABB och Epiroc får statligt stöd via Vinnova.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer