maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fler stulna maskiner förra året

Antalet stulna entreprenadmaskiner ökade med 2,5 procent förra året till sammanlagt 204 stycken. Traktorer är det än värre med, där visas en ökning på närmare 30 procent.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Under förra året stals 204 entreprenadmaskienr och redskap i Sverige, av dessa är 175 fortfarande borta. Foto: Pixabay

Av de 204 efterlysta maskinerna/redskapen har enbart 29 stycken återfunnits under året. Det innebär att 175 maskiner/redskap, 86 procent, fortfarande är borta.

– Det är bekymmersamt att så lite av godset anträffas. När det gäller oregistrerat gods är troligtvis förklaringen att mycket av godset saknar märkning och därmed försvårar chansen till återfinnande eftersom man inte kan identifiera maskinen eller verktyget, säger Fredrik Lindstedt, utredare på Larmtjänst.

Den största ökningen i stöldstatistiken står traktorerna för, hela 28 procent jämfört med 2020. I reda tal innebär det 68 stycken 2021 jämfört med 53 stycken 2020. Av dessa har enbart 22 återfunnits.

– När det kommer till traktorstölder har vi sett historiskt att mycket gods försvinner utomlands, vilket gör att chansen för återfinnande minskar ordentligt, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.  
Flest efterlysningar av traktorer kommer från polisregion Syd medan flest efterlysningar av entreprenadmaskiner och redskap kommer från polisregion Stockholm.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer