maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fler tjänstemän ryker i byggkonjunkturen

Antalet varsel och uppsägningar ökar, konstaterar Trygghetsrådet (TRR).16 147 privatanställda tjänstemän sades upp 2023 - mer än dubbelt så många som året innan. Men många får nytt jobb på kort tid.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Branschen Handel & Försäljning har sagt upp flest – 20,2 procent. Därefter kommer Bygg/Anläggning/Fastighet – 11,3 procent och teknikkonsulter 8,7 procent. Foto: ME

Under byggkrisen på 90-talet lämnade många tjänstemän byggbranschn och kom aldrig tillbaka. Det skapade stora sår i branschen som den lider av fortfarande. Nu ökar antalet tjänstemän i byggbranschen som sägs upp igen - och många blir inte arbetslösa särskilt länge, viser TRR:s undesökning.

Under inledningen av 2023 var arbetsmarknaden för tjänstemän fortsatt starkt trots en nedgång i ekonomin och en turbulent omvärld. Men successivt under året syntes en avmattning och omställningsorganisationen TRRs statistik för helåret visar att antalet uppsagda tjänstemän i privat sektor mer än fördubblades. Under 2023 sökte 16 147 uppsagda tjänstemän stöd hos TRR, att jämföra med 7 108 personer föregående år.

– Vi är inne i en osäker period med ökande antal varsel och uppsägningar. För företag och anställda med kollektivavtal är det då en extra trygghet att kunna få stöd från sin omställningsorganisation, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR.

De branscher som tydligt drabbats av en nedgång i konjunkturen och sagt upp flest tjänstemän under året är handel och försäljning samt bygg, anläggning och fastighetssektorn.

94 procent av tjänstemännen lämnade TRR med vad som kallas en "positiv lösning". Det betyder att man gått vidare, antingen med nytt jobb, startat eget, eller påbörjat någon form av utbildning.

TRRs statistik visar att det fortsatt råder en hög efterfrågan på tjänstemän. Omställningstiden – perioden mellan uppsägning och nytt arbete – var rekordlåg förra året. För de arbetssökande tjänstemännen hos TRR tog det i genomsnitt fem månader (158 dagar) att komma ut i ny sysselsättning.

– Parallellt med fler uppsägningar så råder det fortsatt stort kompetensbehov. Med nya huvudavtalet finns dock helt nya möjligheter till studier som på sikt kan minska kompetensgapet på arbetsmarknaden, säger Erica Sundberg, operativ chef på TRR.

Branschen Handel & Försäljning har sagt upp flest – 20,2 procent. Därefter kommer Bygg/Anläggning/Fastighet – 11,3 procent och teknikkonsulter 8,7 procent..

Under året har TRR skrivit 3395 yttranden till CSN för anslutna tjänstemän som sökt Omställningsstudiestödet.

Text: Micael Appelgren

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer