maskinentreprenoren logo
Ledare

Föraren är mer värd än maskinen

Foto: Ryno Quantz

Lästid

0 min
Dela

Vi brukar inte ha så kallade ”Tema-nummer” i tidningen. Men vi känner oss tvungna att göra ett litet undantag den här gången. I detta nummer har vi dykt ner djupt i Rental (maskinuthyrning utan förare) med reportage, nyhet och intervju runt ämnet. 

Antalet uthyrare av maskiner (utan förare) har växt betydligt de senaste åren. Och det som för 10 år sedan var försöksverksamheter är i dag lönsamma framtidsföretag. Även stora maskinleverantörer som Swecon och Zeppelin har hoppat på. Det som varit normalt i Europa, men inte i Sverige, har helt klart nu kommit hit för att stanna.

Egentligen är det inte konstigt. Det finns många för-delar med att hyra maskin. Man binder inte upp kapital i onödan, och har inga kostnader när man inte rullar. Man får snabb-are fram maskiner som följer beställarnas miljökrav. 

Denna utveckling betyder samtidigt att det blir ännu viktigare att rekrytera och behålla maskinförare. Utan förare har ingen nytta av en anläggningsmaskin. Om detta nu öppnar dörrarna för nya bemanningsföretag är oklart. Men det som blir ännu tydligare nu är att kompetenta maskinförares värde ökar i takt med utvecklingen. Trevlig läsning

Plus & Minus

Efterfrågan på maskinentreprenörer håller i sig.

Kostnadsökningarna äter upp marginalerna.

Fortsätt läsa

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer