maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Då vet du när det är dags att sälja ditt bolag

Förr såldes bolaget när det var dags för pension och barnen ovilliga att ta över. Nu säljer man tidigare och det är inte sällan personlig utveckling som ligger bakom.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article

De senaste fem åren har uppköpen av attraktiva entreprenadbolag i branschen eskalerat som aldrig tidigare. Branschen har identifierats som en långsiktigt lönsam investering för de som vill ha avkastning på sitt kapital.

– För tio år sedan kunde man se någon av de stora byggentreprenörerna förvärva ett markbolag och sedan inkorporera det som en avdelning i det egna företaget. Men så är det inte nu. I dag handlar det om att behålla ett starkt varumärke och utveckla bolaget i ett sammanhang där det finns andra företag i gruppen som skapar styrka, mod och kompetens som tidigare saknades, säger Andreas Leben Arnewid, som är företagsmäklare på Företagsförmedlingen.

Det finns en rad ”serieförvärvare” i Sverige som har identifierat entreprenadbranschen som intressant och letat noga efter de nischer och kompetens som man valt att bygga upp. Bakom ligger ofta riskkapitalbolag, och Andreas Leben Arnewid menar att det i grunden handlar om våra pensionspengar som investeras.

– Det har varit en trend och det var det fram till midsommar 2022 ungefär, med sedan tog det stopp. Ser kanske en tendens att det kommer igång igen, för det är nog många som ser nu att byggkonjunkturen inte blev den undergång som man befarade, det finns många som fortfarande har ganska bra med jobb, säger Leben Arnewid.

Men ökningen av antalet försäljningar i branschen beror inte bara på att investerare visar intresse. Entreprenörers intresse för att sälja har också ökat, och det är flera olika anledningar till detta. Kanske lite överraskande handlar det om personlig utveckling, att man vill mer, men har kört fast.

– Det kan vara en ganska hård press på egna företagare. Konkurrensen är hård och det är ett stort ansvar man har. Är man då kanske 50 eller 55 och känner att man vill mer, utveckla företaget men inte är beredd att ta för stora risker, så är det helt klart intressant att ingå i en större grupp som är finansiellt stark och där det finns resurser som kan avlasta och utveckla företaget. Dessutom kan företagare säkra privat kapital och det ger trygghet, förklarar Andreas Leben Arnewid.

En företagare som Företagsförmedlingen hjälpt till avslut utryckte det såhär efter försäljningen:

”Förut kände jag som jag satt i fängelse, men nu har jag bara fotboja”

– En del känner sig bundna och låsta, och upplever att det kört fast och inte kommer vidare, förklarar Leben Arnewid.

Det uppköparna tittar på är självfallet det vanliga. Att ekonomin är stabil, och att inte balansräkningen är för tung när det gäller maskinvärden och fastigheter (då ska mycket kapital fram). Finns det ramavtal är det ett stort plus, det ses som en kvalitetsstämpel. Finns det offentliga beställare är det också en fördel.

För att det ska bli bra behöver också företagets beställare känna trygghet med den nya ägaren. De nya ägarna vill också oftast säkra upp att det finns fortsatt engagemang i bolaget, att vd/ägare blir kvar under en period och det är vanligt att en del av köpeskillingen återinvesteras i bolaget som förvärvat.

– Bra bolag blir alltid uppvaktade. Uppstår tycke och det blir affär är det ganska vanligt att man delar 70 procent köpeskilling och 30 procent återinvestering. Kan variera såklart, men ungefär så. Priset på bolaget varierar också såklart – beroende på, men man kan säga att det handlar om bolagets resultat gånger fem eller sex. Ett genomsnitt med sikte både bakåt i tiden och framåt, berättar Leben Arnewid.

Företagsförmedlingen tar cirka fem procent av hela köpeskillingen, oavsett hur mycket som återinvesteras i den nya ägaren. Men det finns egentligen inga fasta procentsatser.

Det här betyder med andra ord att den företagare som är runt 65 år och vill sluta, riskerar att bli kvar på perrongen. Riktigt så enkelt är det inte, men trenden just nu är att bolagsköpare vill ha kvar ett längre engagemang där den förre ägaren vill vara aktiv på en utvecklingsresa.

– Tänker man på det sättet, då bör man i tid göra i ordning bolaget och ha en plan för hur den nya ägaren ska kunna både behålla och utveckla resultatet. För engagemanget ingår ju inte efter det.

Det är heller inte ovanligt att det finns önskemål om att säljaren behåller fastigheterna och hyr ut dem till marknadspris. Även kan det vara så att köparen vill ha en liknande lösning för maskinparken om det finns stora värden där utan klar framtid.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer