maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Modulärt batteribytessystem för arbetsmaskiner ska utvecklas

Forskningsinstitutet RISE inleder ett projekt för att utveckla och demonstrera ett modulärt batteribytessystem för arbetsmaskiner. Primärt riktas projektet in på maskiner till jordbruk och skogsbruk men projektet ska även undersöka hur batteribytesystemet kan skalas upp och spridas till andra tillämpningar, samt hur det kan påverka arbetsmiljö och jämställdhet i maskintunga branscher.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article I ett projekt lett av forskningsinstitutet RISE ska ett modulärt batteribytessystem och eldrivna maskiner för jord- och skogsbruk utvecklas och demonstreras. Foto: RISE

Maskinerna som batterisystemet ska testas i är unika i sig: Den eldrivna skogsmaskinen blir troligen den första i världen i sitt slag och den eldrivna autonoma jordbruksmaskinen blir bland de första i denna storlek i världen.  

– Med de utbytbara batterier vi ska ta fram skulle ägaren av en jordbruksmaskin kunna hyra batteriet vid behov som till vårbruket eller andra arbetstoppar i jordbruket. Genom att samma batterier även kan användas av andra branscher med omvänd säsong, som till exempel batteridrivna maskiner för snöröjning, kan utnyttjandet av batterierna ökas och kostnaderna för ägarna sänkas, säger Jonas Engström, projektledare för projektet och verksamhetsledare för Testbädd digitaliserat jordbruk vid RISE.

Projektet har som långsiktigt mål att komma till ett modulärt batteribytessystem som möjliggör att även branscher som jordbruk och skogsbruk kan elektrifieras. Systemet möter även behovet att många arbetsmaskiner är säsongsbundna och batterimodulerna därför kan användas till andra ändamål. Dessutom gör det möjligt även för mindre maskintillverkare att få tillgång till nyckelteknik för elektrifiering som annars medför stora utvecklingskostnader.

Projektet bygger vidare på tidigare forskningsresultat och vidareutvecklar ett modulärt batteribytessystem för personbilar till att kunna användas för arbetsmaskiner. Vid RISE testbädd för digitaliserat jordbruk, som RISE med partners driver vid Ultuna utanför Uppsala, utvecklas och testas ny teknik för jordbruket. Detta projekt kompletterar testbädden och utgör en viktig byggsten i för att komma igång med autonoma och eldrivna maskiner i svenskt jordbruk.

‒ I testbädden provar vi bland annat hur nya autonoma och elektrifierade maskinsystem kan användas i jordbruket. Här arbetar vi redan med en prototyp för en förarlös eldriven traktor, Drever 120, som är den maskin vi kommer demonstrera batteribytesystemet med, berättar Jonas Engström.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer