maskinentreprenoren logo

Först i branschen med cirkulärt vägsalt

Peab blir först i branschen i Sverige med cirkulärt och närproducerat vägsalt. Saltet utvinns genom en ny metod där restprodukter vid förbränning av avfall omvandlas till salt.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Peab blir först i branschen med att köpa in vägsalt, framställt med ny teknik ur flygaska från avfallsförbränning. Foto: Peter Steen/Peab

Genom att ställa om till cirkulärt salt för väghållning minskar Peab sina koldioxidutsläpp med 10 000 ton per år. Avtalet som Peab nyligen tecknat med GC Rieber Salt innebär att Peab från och med hösten 2022 kommer att köpa återvunnen natriumklorid för halkbekämpning på vinterväglag och kalciumklorid som används för dammbindning på sommaren.

– Vi på Peab har ambitiösa klimat- och miljömål och många konkreta initiativ för att minska vår miljöpåverkan, såsom våra ECO-produkter med ECO-Betong och ECO-Asfalt. Det cirkulära saltet är ett steg i rätt riktning och något som kan användas i våra kommunala och statliga driftkontrakt i Sverige, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab, i ett pressmeddelande.

Saltet framställs i Ragn-Sells nya fabrik norr om Stockholm som öppnar hösten 2022. Tekniken som används för saltframställning är den egenutvecklade och patenterade tekniken Ash2Salt, där salterna framställs ur flygaska som bildas genom förbränning av avfall.

De cirkulära salterna kan ge 90 procent reduktion av koldioxidutsläpp jämfört med mer traditionellt framställda salter. Vägsalt framställs traditionellt antingen gruvdrift, alternativt genom torkning i saltgårdar vid Medelhavet för att sedan fraktas till Sverige.

– Vi är glada över att välkomna Peab som samarbetspartner för vårt cirkulära, närproducerade salt i Sverige. Genom samarbetet kommer vi stärka våra kunders konkurrenskraft och minska deras koldioxidavtryck, säger Fredrik Eide, vd för GC Rieber Salt AB.

 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer