maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Första anläggningsmaskinen i fossilfritt stål

Idag lanseras världens första anläggningsmaskin tillverkad med fossilfritt stål i anslutning till FN:s klimatkonferens Stockholm +50. Maskinen är en A30G, tillverkad av Volvo CE i fossilfritt stål från SSAB.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article Volvo CE har idag överlämnat världens första dumper i fossilfritt stål till NCC. Den kommer att gå i NCC:s bergtäkt i Södra Sandby i Skåne. Foto: Volvo CE

NCC och Volvo CE har samarbetat under flera års tid för att tillsammans söka innovativa lösningar och ny teknik som kan driva utvecklingen framåt och som går i linje med NCC:s mål om att vara klimatneutrala 2045.

‒ Vi är övertygade om att alla aktörer i värdekedjan behöver samarbeta och agera om vi ska lyckas minska koldioxidutsläppen i anläggningsbranschen. Tack vare våra starka partnerskap med andra drivande och målmedvetna företag kan vi nu leda skiftet mot fossilfritt entreprenadarbete och vara först med att leverera en maskin byggd med fossilfritt stål till en kund. Att gå från ord till handling är avgörande för att bygga den värld vi vill leva i, säger Melker Jernberg, vd Volvo CE. Han överlämnar idag maskinen till NCC:s vd Tomas Carlsson under en ceremoni vid klimatkonferensen.

Dumpern är tillverkad i Volvo CE:s anläggning i Braås, Sverige, med fossilfritt stål från stålbolaget SSAB, vilket ger ett betydligt lägre CO2-utsläpp jämfört med en maskin i vanligt stål. Maskinen är bränslesnål och kommer att drivas med HVO, biodiesel.

‒ Vårt arbete för att minimera klimatpåverkan rör inte bara vår egen verksamhet utan vi ser till hela värdekedjan. Transporter är ett av våra prioriterade områden, där vi utöver minskade utsläpp från motorer även ser till det totala avtrycket från en maskin. Som stor köpare av arbetsmaskiner kan vi bidra genom att göra hållbara val, säger Tomas Carlsson.

Dumpern kommer att arbeta i NCC:s stentäkt Södra Sandby utanför Lund, där den ska bidra till produktion av stenmaterial till nya vägar, infrastruktur och byggprojekt.

 

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer