maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Första fordonet i fossilfritt stål

Världens första fordon tillverkat av fossilfritt stål är en lastbärare för användning inom gruvdrift och stenbrytning. Den är tillverkad av Volvo CE i samarbete med SSAB.

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article
article En lastbärare från Volvo blev det första fordonet som tillverkats av fossilfritt stål. Foto: Volvo

– Initiativet med SSAB sätter standarden för en fossilfri framtid. Precis som att världens länder samlas vid FN:s 26:e klimatkonferens för att diskutera klimatförändringarna måste även företag och industrier samarbeta för att utveckla nya och innovativa lösningar för en framtid fri från utsläpp av växthusgaser. Volvokoncernen strävar efter att ingå innovativa samarbeten, som exempelvis samarbetet med SSAB. Vi gör det för att utveckla attraktiva, säkra och effektiva nya fordon och maskiner som banar vägen för ett mer hållbart transport- och infrastruktursystem anpassat för framtiden, menar Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen.

Med målet att vara klimatneutrala och uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser år 2040 arbetar Volvokoncernen för att utveckla hållbara transport- och infrastrukturlösningar för framtiden. Vid sidan av elektrifiering av fordon och maskiner strävar Volvokoncernen efter att minska koldioxidavtrycket från hela leveranskedjan, och den senaste innovationen är ytterligare ett steg i rätt riktning.

– Att presentera det första fordonet i världen tillverkat av SSAB:s fossilfria stål är en riktig milstolpe. Vårt samarbete med Volvokoncernen visar att den gröna omställningen är möjlig och ger resultat", säger Martin Lindqvist, VD och koncernchef för SSAB. "Tillsammans kan vi fortsätta att minska vårt klimatavtryck hela vägen till slutkunden och samtidigt säkerställa att våra kunder får stål av högsta kvalitet. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Volvokoncernen inom forskning och utveckling för att ta fram ännu fler fossilfria stålprodukter."

Denna första konceptmaskin, tillverkad vid Volvo CE:s anläggning i Braås, är bara början. Serietillverkning i mindre skala planeras under 2022 och följs sedan av masstillverkning.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer