Branschpricken
”Försvaret av Sverige är mer än anläggning och fortifikationer”
Micael Appelgren
Publicerad: 2025-03-14
Lästid: 0 min
Publicerad: 2025-03-14
Lästid: 0 min
Hur påverkas byggbranschen av att Sverige har gått med i Nato och vad kan branschen bidra med?
– Det är viktigt att komma ihåg att det är svårt att anfalla ett land där försvarsviljan är hög, och hög försvarsvilja blir det i ett samhälle där det finns en fungerande bostadsmarknad, där människor har arbete och där infrastrukturen och anläggningar är på plats. Byggföretagen i Sverige är en del av totalförsvaret och det som inte fungerar i fredstid är faktiskt en risk i ett krig.
Skulle man alltså kunna påstå att byggandet av bostäder är en sån sak som inte fungerar i Sverige i fredstid?
– Nej, det fungerar inte bra, och det behövs ett antal reformer för att förbättra situationen. Man ska komma ihåg att byggsektorn är en privat sektor men som är hårt reglerad av stat och kommun. Och när det gäller bostadsbyggandet har vi nu hamnat i ett läge som påminner om 90-talskrisen i byggbranschen. Företag går i konkurs och därmed ökar arbetslösheten i branschen. Finns det inte människor i företagen så finns det heller inte ett totalförsvar.
Vad anser Byggföretagen krävs för att förbättra detta?
– Det är dyrt att bygga i Sverige. En hel del behöver göras. Markpriser, var man får bygga, ledtider när det gäller tillstånd med mera. Bostäder är viktigt. Man ska komma ihåg att försvaret bygger på mer än anläggningar och fortifikationer.
Text: Micael Appelgren
Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.