maskinentreprenoren logo

Branschnytt

Fortfarande långt kvar till en jämställd anläggningsbransch

Fortfarande finns det en hel del kvar att göra inom jämställdhet i bygg- och anläggningsbranschen. Det visar en ny rapport från Byggcheferna och Nyckeltalsinstitutetet. ...

placeholder
Ann-Louise Larsson

Lästid:  0 min

article

Bygg- och anläggningsbranschen har en bra bit kvar när det gäller jämställdshetsarbetet. Det konstaterar Byggcheferna i en ny rapport tillsammans med Nyckeltalsinstitutet.Sedan 2003 mäter Nyckeltalsinstitutet jämställdhet i företag och branscher baserat på en modell med nio nyckeltal som bildar ett index. Ju högre index desto mer jämställda arbetsvillkor, arbetsmiljö och anställningsvillkor. Maxpoängen är 180 och enligt årets rapport landar bygg- och anläggningsbranschen på 125. Mest jämställd inom samhällsbyggnadssektorn är el/energi som nådde upp till 134 poäng. Minst jämställd är fastighetsbranschen på 123 poäng.– Medarbetarna är organisationens viktigaste resurs – de bygger och bidrar till dess framgång. Genom att mäta organisationens arbetsvillkor är det möjligt att förstå hur jämställd organisationen är som arbetsgivare och hur man står sig mot branschen, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet.Av rapporten framgår också att bara omkring sex procent av byggbranschens olika yrkesgrupper är jämställda. Det innebär i genomsnitt att bara en av 15 yrkesgrupper har minst 40 procent kvinnor och minst 40 procent män. Byggbranschens ledningsgrupper utgörs fortfarande till stor del av män, ungefär tre av fyra. De män som tar ut föräldraledighet tar i genomsnitt ut nästan 50 dagar färre än kvinnorna. Det är en betydligt större skillnad än i andra delar av arbetsmarknaden där medianvärdet är färre än 30 dagar i skillnad mellan könen.Det konstateras samtidigt att de kvinnor som är anställda i byggbranschen har lika stora möjligheter som männen att bli chefer. Dessutom har nästan alla, kvinnor som män, heltidstjänster och fler än nio av tio, både kvinnor och män, har en tillsvidareanställning.

Text:

Andra läser

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer