maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Fortsatt gott självförtroende i bygg- och anläggningsbranschen

Konjunkturinstitutet har kommit med sin barometerindikator för oktober. Den steg marginellt med 0,6 enheter i oktober, från 119,4 i september till 120,0. Men i bygg är framtidstron stark.

placeholder
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article På måndag, 31 oktober, löper Cementas tillstånd att bryta kalk ut. Just nu påverkar det dock inte stämningsläget i bygg- och anläggningsbranschen nämnvärt. Men det kan förändras i november när nästa mätning från Konjunkturinstitutet kommer. Foto: Cementa

Konjunkturinstitutets konfidendsindikator (barometer), är ett redskap som bygger på insamlade uppgifter från olika delar i samhället. Den ska spegla stämningsläget i samhället och olika branscher.

När det gäller tillverkningsindustrins konfidensindikator så steg den 2,4 enheter i oktober för att återigen hamna på en ny rekordnivå. Industriföretagens små lager samt stora orderstock förklarar indikatorns ovanligt höga nivå.

Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg egentligen bara marginellt men pekar på ett mycket starkare stämningsläge än normalt. Konfidensindikatorn för husbyggande steg medan indikatorn för anläggningsverksamhet föll tillbaka något. Lite förvånande bra stämningsläge med tanke på den osäkerhet gällande cement som ligger runt hörnet nu.

Konjunkturinstitutets indikator kan med fördel samköras med Byggfaktas index, byggstartsindex och projekteringsindex. Där pekar fortfarande de flesta pilarna uppåt och stärker i viss mån Konjunkturinstitutets bild.

Att Cementas tillstånd att bryta kalk i Slite går ut på söndag 31 oktober kan självfallet förändra laget framöver.

Text:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer