maskinentreprenoren logo

Ekonomi

Fortsatt konkurspress på byggentreprenörer

Senaste månaden gick 877 aktiebolag i konkurs. Det är högsta konkurssiffran för maj på 30 år. Totalt har 13 758 anställda drabbats av årets konkurser – 57 procent fler än förra året. Byggbranschen är fortsatt under press.

writer image
Micael Appelgren

Lästid:  0 min

article
article Rekord i konkurser igen - men botten ser ut att vara nådd. Kanske. Foto: Creditsafe

Under maj gick 877 aktiebolag i konkurs, jämfört med 745 under samma period förra året och en ökning med 18 procent. Det är högsta siffran för maj på 30 år, sedan finanskrisen 1994. Den genomsnittliga omsättningen på de konkursade bolagen denna månaden var 5,8 miljoner.

Totalt har 4 578 aktiebolag gått i konkurs under januari till maj. Det är 49 procent fler än förra året och nästan en fördubbling jämfört med för två år sedan.

- Vi tror och hoppas att de höga konkursnivåerna har börjat stabilisera sig något. Det finns många signaler som pekar på att ekonomin går åt rätt håll, till exempel räntesänkningar som bör bidra till ökad köpkraft och lägre kostnader för företag, däremot kommer vi fortsatt vara på höga nivåer när det gäller antalet konkurser under året. Jag förväntar mig att vi först under fjärde kvartalet kommer att kunna se mindre procentuella ökningar, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Bygg- och fastighetsbranschen är fortsatt hårt drabbade av konkurser och uppvisar stora ökningar under maj.

- Det är glädjande att se ljusglimtar både för restaurang och partihandel. Det är för tidigt att dra några slutsatser, men det blir spännande att följa utvecklingen. Samtidigt finns svårigheter inom fler branscher med återbetalningen av pandemistöden som nu löper ut successivt och ger en ökad risk, säger Henrik.

Byggentreprenören Tema Group i Tumba var en byggare som tvingades kasta in handduken i vår.

Text: Micael Appelgren

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om det senaste inom...

Tillgång till unika erbjudanden

Tillgång till exklusivt innehåll

Påminnelser om viktig information

Maskinentreprenoren logo
me logga

Maskinentreprenören utkommer med 10 nummer per år och utges av bransch- och arbetsgivarorganisationen för Maskinentreprenörerna.

INNEHÅLL
TIDNINGEN
FAKTURA

Hemsidan använder cookies. Läs mer