Känslan är att det aldrig har varit så mycket folk på Bauma som 2025. De flesta bedömare anser att det beror på ökad investeringsvilja och att maskinparken runt om i världen - inte minst i Europa – börjar bli sliten.
Detta vet såklart maskintillverkarna. Och 2024 var inget bra år – försäljningen gick ner 19 procent – vilket är ett större tapp än under pandemin men ändå från en klart högre nivå än för tio år sedan (enligt den europeiska branschorganisationen CECE).
Bauma visade tydligt att tillverkarna siktat in sig på 2025 då de räknar med att konjunkturen för företag med anläggningsmaskiner i verksamheten (bygg- anläggning, gruvor, täkter, cement) kommer vända uppåt för att nå all time high kanske redan 2026 – men helt säkert 2027. Analysen bygger på insikter om att urbaniseringen ökar världen runt och detta i sin tur ökar efterfrågan på ny och modern infrastruktur.
Det är bara ett problem. Och problemet är inte att det saknas maskiner. Problemet är att det saknas kompetent personal – både bland tillverkare och kunder. Och då får tillverkarna problem med sina volymer… Om dom inte hittar på något.
Och det har man gjort.
Allt fler i Europa, USA, Japan och Sydkorea, med flera, börjar få överhängande och allvarliga problem med att hitta rätt folk med rätt kompetens. Alltså samma länder där vi har de mer kända tillverkarna av anläggningsmaskiner.
– CNH med Case har gått igenom ett stålbad för att nu möta de behov som branschen har. Samarbeten med universitet för ny utveckling av ny maskinstyrning och en plattform för mer automatisering, Gravis Robotics, till exempel som ska öka produktivitet, säkerhet, effektivitet och smartare sätt att arbeta, säger Fabrizio Cepollina som är europachef för Case.
Visst. Alla på Bauma som vill vara med i racet kunde visa upp olika elektriska lösningar. Med elektricitet var nog mer förra Baumas trend. Nu har tillverkarna nyktrat till betydligt och inser att det just nu inte är där det finns efterfrågan. Faktum är att Volvo CE som jobbar hårt för att ändå profilera sig som ledande inom elektricitet ändå inte sålde fler än 394 maskiner förra året – av drygt 30 000 totalt.
I centrum i Cases monter på Bauma låg ett ”Tech Room” placerat. Här presenterades flera lösningar som hade mer med arbetsplatsen effektivitet och säkerhet att göra än maskinerna. Att trenden mot mer automatisering är tydlig visar till exempel att det förutom Case, så har även Develon, Hitachi, Menzi Muck, Yanmar och Sumitomo samarbete med Gravis Robotics. Lösningar med olika grader av automatisering efterfrågas när det blir allt svårare att hitta rätt kompetens.
Caterpillar vill inte vara sämre. Staale Hansen som är chef teknisk chef på Caterpillarleverantören Zeppelin säger såhär:
– Tekniken finns nu och vårt fokus är att se till att den används bättre och kommer till nytta på arbetsplatserna. Här på Bauma vill vi visa hur tekniken gör det lättare och förbättrar effektiviteten. Vi visar också fjärrstyrning och vägar till autonoma maskiner. Bra för säkerheten och arbetsmiljön till exempel.
Det Caterpillar pratatar om vill man beskriva som: ”Vi bygger teknologi runt maskinerna”. Cat presenterade detta på Bauma under rubriken ”Performance center” – center för prestanda…
Volvo CE hade tagit fram en lösning för att visa sina produkter och tjänster på området under rubriken Solution bar… Ett avskilt område i montern var helt dedikerad till olika digitala verktyg för att lösa produktivitet och planering på arbetsplatserna. Underlätta.
– Den här typen av service och lösningar blir viktigt i framtiden och Volvo Group kan leverera, säger Melker Jernberg, som är vd för Volvo CE.
Volvo CE har varit aktiva här tidigare än många andra. Kanske är det bara de koreanska tillverkarna som varit lika snabba på bollen, vilket hänger ihop med att Sydkorea varit ledande i utvecklingen med 5G.
– Använder man tjänsten Site Operation rätt och med den teknik vi levererar där så använder man resurserna 15 procent bättre än annars, och det blir pengar till slut. Använder kunden tjänsten Site Optimization så sparas 30 procent per ton, säger Jernberg.
Just denna tjänst är en konsulttjänst där Volvos personal kommer ut på arbetsplatsen. Tillverkaren lovar förbättrad hållbarhet och effektivitet. Här ligger en revolution av branschen och skvalpar och riktigt så långt som Volvo har ingen annan gått ännu. För blir detta en framgång kommer marknaden förändras, och Volvo kommer att behöva rekrytera samma folk som vi idag hittar bland de stora konsultbolagen och bygg-entreprenörerna.
Tidningen Maskinentreprenören frågar Melker Jernberg om detta. Har maskintillverkarna också insett att alla maskiner mer eller mindre är lika bra, innehåller snarlika komponenter, och att det är dags att utveckla affärsidén och leverera både verktyg och verksamhetsstöd?
Jernberg gillar delvis inte frågan. Skruvar på sig lite. För det ligger en inbakad konflikt här. Vem ska göra jobbet där ute till slut – Volvo? Dessutom har ju Volvo lanserat begreppet ”Equipment as a service”, som antyder att maskinerna kan komma att gå direkt från Volvo (förbi leverantören) och till projektet. Det här skaver lite i hela branschen, kan man säga.
– Det kan uppfattas som känsligt; att komma ut på en arbetsplats, en bergtäkt till exempel, och där det finns en ansvarig chef. Vem är man som kommer från Volvo då och vem ska göra vad i systemet?
Svaret på den frågan lämnas öppen, men det är som det är. Volvo räknar med att de här systemen är lönsamma och att det finns en marknad och att kunderna kommer att nappa.
Men tillbaka till Sydkorea. Närmare bestämt Develon. Leverantören Maskinias vd Fredrik Holmquist konstaterar att det finns flera nya intressanta maskiner som är på ingång till Sverige, men ser också att trenden börjar bli tydlig.
– Det är två trender som jag ser det. En är det elektriska som redan är här. En annan är autonoma maskiner. Det hänger också ihop med den andra mega-trenden i samhället med AI. Maskinerna blir med denna teknik 30 procent snabbare och mer effektiva och gör inga misstag, säger Holmquist.
Hyundai landade sina nya tjänster i något dom kallade Future Technologies Innovation Park. Även här låg fokus på AI, säkerhet, fjärrstyrningar och autonoma lösningar.
Självklart hänger japanerna med i denna utveckling. Delvators teknikchef Magnus Hansson ser nöjd och stolt ut när vi vandrar runt i Hitachis monter. Här är smockat med ny teknik som ska hjälpa kunderna. Hitachi har lagt det hela under rubiken: Consite Solutions.
– Det är mer data i maskinerna och mer kommer och AI där man till exempel med verktyg för hantering av maskinparken kan jämföra hur maskiner i flottan av olika tillverkare fungerar. Här har vi en app – AI, där du kan fotografera slitdelar för att sedan få veta när det är dags att byta… och här har vi VR-glasögon som mekaniker som inte är så erfarna kan använda för att bättre få rätt information, säger Hansson… Och det är mycket i montern här. Det går inte att ta in allt.
Hansson ser också en annan trend hos Hitachi och andra tillverkare. Allt mer teknik byggs in i maskinerna från början. Man vill ha det som finns direkt:
– Det är nog ett nödvändigt steg. Teknik som varit tillägg blir standard. Kunderna vill ha funktionalitet och inte hålla på med flera leverantörer hela tiden…
Magnus Hansson har gjort samma spaning som tidningen. Maskinerna från de etablerade tillverkarna håller samtliga hög kvalitet. Det är inte ens ovanligt att olika maskinmärken byggs i samma fabriker längre. Nu måste man lägga till funktionalitet och andra tjänster istället – direkt från tillverkaren.
– Det handlar till exempel om att ta fram teknik så att oerfarna förare klarar jobbet och det blir lättare för entreprenörerna att hitta personal – så att dom kan tjäna pengar, säger Magnus Hansson…
Även Hitachi visade en autonom elektrisk 15-tonnare på Bauma – ZE135. Kunderna står lite skeptiska och tittar… tänker. Ja, vad är det på gång. Helt ärligt – vart är branschen på väg om man ska tro tillverkarna?
Komatsu då? Jo, Smart Construction, heter det här. Nytt är Smart Quarry, Smart täkt. Påminner faktiskt i hög grad om Volvo CE:s lösning. Konsulter kommer att dyka upp på arbetsplatsen, och leverera digitala verktyg och maskiner för att spara pengar och effektivisera. Söderberg & Haak är beredda om svenska kunder visar intresse. Bandgrävaren PC220LCi-12 tänker leverantören ta hem till Sverige – och där finns tillräckligt med autonomt för att hjälpa till med både lastning och schaktning…
… och det är ju det som är den stora trenden nu. Maskinerna ska bli lättare att hantera och kunderna ska få hjälp ända ut på arbetsplatserna. Så ska kunderna bli nöjda och tillverkarnas volymer hållas uppe.