Affärsidén har vuxit fram utifrån behov som Johan Kits själv haft när han arbetat med traditionella anläggningsprojekt. Företaget Kits Contractor startade han tillsammans med sin pappa 2011, då två företag slogs ihop till ett för att minska det administrativa arbetet.
− Jag hade ett markföretag sedan tidigare men hann inte med riktigt. Tanken var att pappa skulle hjälpa till med pappersarbetet samtidigt som han arbetade med sitt som konsult inom försvaret, berättar Johan Kits.
Så blev det under en tid, men markföretaget växte och 2022 köpte Johan Kits ut sin familj ur bolaget och driver nu bolaget tillsammans med delägaren Hugo Jacobsson, som efter en tids anställning blev erbjuden att köpa in sig i företaget 2019.
Johan Kits tar emot i ljusa, moderna lokaler i Enköping, där företaget både har kontor, verkstad samt driver en återvinningsanläggning för betong, asfalt, berg, jord, stubb och schaktmassor. Sedan 2018 har företaget successivt vuxit inom återvinning. I dag är det företagets i särklass största och viktigaste ben, som står för mer än två tredjedelar av omsättningen.
− Förutom återvinning jobbar vi även med entreprenad och underhåll, men ofta hänger det ihop med återvinning på något sätt. Vi har till exempel ett underhållskontrakt på sopsandning, där vi tar hand om och återvinner sanden åt kommunen för att minska uttaget av jungfruligt material, säger Johan Kits.
Han ser ljust på framtiden med ökande efterfrågan trots lågkonjunktur och menar att utvecklingen generellt i branschen går åt rätt håll – även om det fortfarande körs runt på alldeles för mycket material i onödan.
− Det som varit viktigast för många – och fortfarande är – det är att projekten blir klara i tid. Det har gjort att man i många fall kört bort material för att i nästa stund köra in nytt material vilket i stunden kanske varit mest tids-effektivt men som både kostat pengar och miljö. Återvinning kräver tid och planering, säger Johan Kits.
Med tuffare ekonomiska tider har projektens ekonomi blivit allt viktigare under senaste åren, vilket gjort att allt fler börjat räkna på vad transporterna av material kostar och i många fall intresserat sig mer för att återvinna materialet direkt på arbetsplatsen. Den generella miljömedvetenheten i samhället och de stora bolagens hållbarhetsvisioner bidrar också till ett ökat intresse för återvinning – samtidigt saknar de flesta entreprenörer utrustning för att klara av materialåtervinningen.
Att hitta någon som kan hjälpa till med materialåtervinning är dock inte alltid det lättaste om det inte är ett riktigt stort projekt med rejäla mängder som det är lätt att få lönsamhet i. Det är här som Kits recycling och hans kollegor kommer in i bilden.
− Vi har jobbat uttalat med återvinning sedan 2018, men redan 2014 köpte vi vår första sorteringsskopa till egna projekt eftersom vi såg nyttan av att ta hand om materialet på plats men ingen som riktigt ville hjälpa oss med det, säger han.
Därför tog företaget saken i egna händer och satsade på en nisch som kräver både stora investeringar i utrustning och specialistkompetens.
− De större återvinningsentreprenörerna vill gärna ha minst 10 000 till 15 000 ton och uppåt för att det ska vara lönt för dem att etablera sig på arbetsplatsen. Vi tänker tvärtom och tar oss an projekten som ligger under de mängderna. Vi har gjort jobb med runt 1 000 till 1 500 ton och ändå kunnat göra det lönsamt, säger Johan Kits.
En del av förklaringen till att Johan Kits kunnat skapa lönsamhet där andra valt att inte gå in, ligger i den utrustning som företaget satsat på – i huvudsak byggd på lastväxlare eller trailrar för att snabbt kunna flyttas och startas upp. Mycket är befintliga produkter – en del har fått byggas om och viss utrustning har företaget konstruerat själva.
− Vi lägger mycket tid på planering och logistik, förklarar Johan Kits.
Ett uppdrag varar i genomsnitt två till fyra veckor och arbetsfältet sträcker sig över hela mellansverige, även om en stor del av jobben finns i Stockholmsområdet.
− Vi har även ramavtal med flera kommuner i området som Enköping, Arboga och Köping, där vi kommer och hjälper kommunerna att sortera och återanvända material i deras egna entreprenader, förklarar han.
Företaget, som under 2024 bytte namn till Kits Recycling för att bättre samspela med verksamhetens inriktning, har investerat stort de senaste fem åren. Någon exakt summa vill inte Johan presentera men med sex sorteringsverk, en vindsikt, en långsamt gående valskross för betong, asfalt och stubbar, en krosslina för berg med käft- och konkross samt kross- och siktskopor och en käftkrosskopa samt flertalet gräv- och lastmaskiner handlar det om många miljoner. Så långt det är möjligt handlar Johan av lokala återförsäljare och har turen att ha två återförsäljare av siktskopor samt en siktåterförsäljare på orten och flera stora leverantörer av entreprenadmaskiner inom tio mils radie.
− Det är sällan vi har sålt något, oftast har vi köpt på oss fler grejer. Just nu tittar vi på att investera i eldrivna hjullastare och en ny krosslina. Vi har gått mer och mer åt hybrider och elektrifiering, framförallt på kross- och sorteringssidan. Nästa investering blir förmodligen en elektrisk lastmaskin. Vår verksamhet passar för elektrifiering. Jag har provkört ett par av de eldrivna lastmaskinerna som finns på marknaden och kapaciteten överraskade.
En del av utrustningen har köpts begagnat men mycket köps nytt, dels för att krossutrustning slits hårt, dels för att företagets filosofi är att hålla sig med modern utrustning som för att attrahera arbetskraft.
− Det är svårt att hitta personal – det är inte lika populärt att jobba med den här nischen som andra typer av projekt. Vi har både annonserat och letat i egna nätverk när vi behövt anställt. Hittills har det funkat, säger Johan Kits.
− Fördelen med återvinning är att det inte är lika personalkrävande som många andra nischer. Det går åt fler maskiner än förare, tillägger han.
Framförallt är det kunskap om de olika materialen som förarna behöver. Kompetensen att provta har Johan Kits själv skaffat sig. I de fall det handlar om förorenade massor har företaget inte möjlighet att ta hand om materialet på den egna anläggningen, däremot hjälper de till och ser till att materialet kommer till rätt anläggning. I mer komplicerade ärenden finns experthjälp från både en advokatbyrå och miljökonsulter att tillgå.
På anläggningen i Enköping hanteras drygt 120 000 ton material varje år, största delen är schaktmassor som sorteras och förädlas till bergmaterial av olika slag och jord. Materialet säljs direkt från anläggningen till både entreprenörer och privatpersoner.
− Vi packar materialet bland annat på säck men säljer även på släpkärror och lösvikt, säger han.
Förutom Kits egen anläggning i Enköping är Johan Kits även delägare i Sveab materialförädling AB i Vallentuna, med liknande men större anläggning som den i Enköping. Maskinella resurser delas mellan anläggningarna vid behov.
− Ju mer sorterat materialet är när det kommer in till oss, desto bättre slutprodukt kan vi göra av det. Schaktmassor försöker vi få ur så mycket berg ur som möjligt och krossa till olika bergprodukter. Asfalten krossar vi och säljer antingen som slit- eller justeringslager eller tillbaka till asfaltsverken.
Hur mycket som hanteras ute på arbetsplatserna har Johan inte räknat med exakt men uppskattningsvis rör det sig om ungefär dubbelt så mycket.
− Utmaningarna, framförallt när man kommer in i städerna, är att hitta tillräckligt med yta och att det låter en del när vi krossar materialet.
Bullret är en parameter som är svår att komma undan, mycket annat kan lösas med planering och samverkan.
Johan Kits vill gärna komma in i projekten så tidigt som möjligt för att kunna maximera nyttan av materialåtervinning.
− För att återvinna materialet på plats krävs ett miljötillstånd, vilket tar minst sex veckor. Finns inte den tiden blir det svårt att komma ifrån att transportera materialet. I såfall få vi köra materialet till någon av våra anläggningar och krossa det där.
I dagsläget sysselsätter Kits Recycling 14 anställda, varav hälften är maskinförare, tre är anläggare och tre arbetar administrativt.
− Vi är på en bra nivå nu. Jag ser inte att vi kommer växa så mycket. Som jag ser det handlar det istället om att öka spetskompetensen ytterligare och bli ännu bättre på mindre återvinnings-projekt, säger Johan Kits.